Putin nu va mai călători în Turcia în august. Vizita la Ankara – amânată
Full Article 2 minutes read

Putin nu va mai călători în Turcia în august. Vizita la Ankara – amânată

Vizita președintelui rus Vladimir Putin în Turcia a fost amânată pe termen nedefinit. Precizarea a fost făcută, pe 21 august, de președintele turc Recep Tayyip Erdogan în cadrul unor declarații de presă, relatează G4media.ro.

Liderul de la Ankara a afirmat că se așteaptă să se întâlnească cu Putin în septembrie pentru a discuta, printre altele, despre viitorul Inițiativei cerealelor de la Marea Neagră.

În septembrie va avea loc summitul G20 din India şi Adunarea Generală a Naţiunilor Unite în SUA. Dacă găsim o oportunitate în această agendă densă, ne vom întâlni personal cu Putin pentru a vorbi”, a spus Erdogan.

Totuși, acesta nu a menționat niciun potențial loc unde ar urma să se defășoare întâlnirea.

Amintim că, pe 2 august, administrația prezidențială de la Ankara a anunțat că Vladimir Putin va afectua o vizită oficială în Turcia, în căreia se va întâlni cu Recep Tayyip Erdogan. Ulterior, purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitrii Peskov a declarat că deplasarea ar urma să se desfășoare în august.

De menționat că aceasta ar fi fost prima întâlnire dintre cei doi preşedinţi de la declanșarea invaziei ruse în Ucraina, în februarie 2022.

Ankara a menţinut o poziţie relativ neutră în conflict, pe de o parte declarându-şi sprijinul deplin pentru „suveranitatea şi integritatea teritorială a Ucrainei”, pe de altă parte refuzând să impună sancţiuni Rusiei şi îndemnând ambele părţi să negocieze.

De când Moscova a pus capăt, în iulie, acordului privind exportul de cereale ucrainene prin Marea Neagră, la care s-a ajuns în urmă cu un an graţie medierii turce, Erdogan şi-a intensificat eforturile de reactivare a pactului.

Obiectivul nostru, în discuţiile noastre telefonice cu Putin, este ca Rusia să adopte o poziţie pozitivă referitor la coridorul cerealelor”, a insistat Erdogan. „Este posibil ca ministrul nostru de externe (Hakan Fidan – n. r.) să călătorească în Rusia în curând. Pe acest subiect este foarte important să vorbim faţă în faţă, şi se vor putea obţine rezultate mai precise”, a conchis preşedintele turc.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: