moldova24.info

R. Moldova, condamnată la CtEDO după demiterea unui funcționar care a luat mită o drujbă. Ce sumă va primi?

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CtEDO) a condamnat pe 9 ianuarie Republica Moldova într-un dosar cu privire la destituirea unui funcționar de mediu care a primit mită o drujbă, estimând că procedura desfășurată împotriva acestuia nu a fost echitabilă. Statul va trebui să-i achite reclamantului 1 375 de euro pentru cheltuieli de judecată, relatează Agerpres. 

Reclamantul care s-a adresat CEDO, Ivan Cavca, era funcţionar la Inspecţia pentru protecţia mediului. El a fost revocat din funcţie disciplinar în mai 2020 pentru că a acceptat o drujbă ca mită, în timp ce investiga un caz de tăiere ilegală de arbori.

Bărbatul a contestat decizia de revocare din funcţie, susţinând că a fost atras într-o capcană de un agent sub acoperire, care acţiona în cadrul unei acţiuni de evaluare aleatorie a integrităţii profesionale a funcţionarilor din serviciul său. Pentru că nu a obţinut câştig de cauză în justiţia naţională, Ivan Cavca s-a adresat în final la CtEDO.

Invocând în faţa acesteia din urmă articolul 6 din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, referitoare la dreptul la un proces echitabil, Ivan Cavca a insistat asupra faptului că justiţia Republicii Moldova nu a luat în considerare faptul că acţiunea prin care i s-a oferit drujba ca mită a fost o înscenare, iar CtEDO i-a dat dreptate.

Curtea consideră că tribunalele interne nu şi-au îndeplinit obligaţia de a examina aprofundat argumentul înscenării şi de a se asigura că procedura este corectă”, se arată în decizia instanței europene.

Aceasta a mai constatat şi „motivarea inadecvată” a judecătorilor Judecătoriei Chişinău, precum şi alte anomalii de procedură, cum ar fi aceea că reclamantul nu a putut face recurs împotriva hotărârii judecătoreşti – „o posibilitate deschisă doar altor părţi”.

Prin urmare, CtEDO a concluzionat că Republica Moldova a încălcat articolul 6 din Conveția Europeană a Drepturilor Omului.

Constatarea încălcării constituie în sine o satisfacţie îndeajuns de echitabilă pentru prejudiciul moral suferit de domnul Cavca, iar statul pârât trebuie să îi plătească 1 375 de euro pentru cheltuieli de judecată”, se mai arată în hotărârea judecătorească.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Concertul din PMAN, care a atras critici, încheiat de Usatîi: a cântat despre Moldova pe o melodie rusească VIDEO

Liderul formațiunii „Partidul Nostru”, Renato Usatîi, a decis să încheie chiar el concertul din 2 iulie, care s-a desfășurat în Piața Marii Adunări Naționale din Chișinău, concert ce a avut în program artiști ruși și a atras critici.

Politicianul a interpretat o piesă pe melodia trupei Bi-2 „Полковнику никто не пишет” (în traducere: „Colonelului nimeni nu-i scrie”) și a adaptat versurile în română, despre situația din Republica Moldova. 

Menționăm că, în cadrul concertului, cap de afiș au fost interpreții ruși Macan și Basta și a atras multe critici pe rețelele de socializare, întrucât artiștii au evoluat anterior la concertele organizate de Kremlin, inclusiv în Crimeea ocupată de Rusia.

Precizăm că rapperul Basta (Vasilii Vakulenko) este sancționat de Ucraina pentru concertele susținute în Crimeea ocupată, iar interpretul Macan (Andrei Kosolapov) ar fi cântat recent în Lugansk. Pe 14 iulie, în PMAN, urmează să ajungă și trupa „Ruki Vverh” (Serghei Jukov), cunoscută pentru aparițiile la mitinguri pro-Kremlin și concerte pe teritoriile ocupate. Evenimentul la care artiștii au fost invitați de Usatîi a fost intitulat Festivalul Absolvenților 2025.

Liderul Partidului Nostru nu a comentat, deocamdată, criticile apărute în spațiul public.

În contextul criticilor, ministrul Sergiu Prodan a spus că Ministerul Culturii „nu cere preventiv” lista artiștilor care participă la concerte private. Totuși, el a precizat că instituția pe care o conduce „examinează” evenimentele culturale care se desfășoară în capitală sau pe teritoriul țării „și trage concluzii”.

Anterior, organizația „Stop Russian Aggression” a cerut autorităților Republicii Moldova să interzică intrarea în țară artiștilor ruși invitați la concertul organizat de Usatîi. Iar pe 2 iulie, când interpreții ruși Macan și Basta au ajuns la Chișinău, au declarat că această zi este „o zi a rușinii pentru Moldova”.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: