Rada Supremă a Ucrainei a donat 900 de manuale în limba ucraineană liceului teoretic „Taras Șevcenko” din Chișinău, unde urmează a fi deschise clase cu predare în această limbă. Cu această ocazie, la Chișinău a ajuns deputatul Radei Supreme Mihailo Raduțkii. Parlamentarul ucrainean a declarat că este esențial ca ucrainenii care se află în Moldova să învețe limba română, totodată „păstrarea limbii materne este vitală pentru menținerea identității culturale”.
Pe 22 iulie, Ministerul Educației și Cercetării al Republicii Moldova a anunțat că liceul teoretic „Taras Șevcenko” din Chișinău a primit o donație de manuale. Este vorba despre 900 de manuale în limba ucraineană. Ministerul a amintit că în cadrul instituției de învățământ urmează a fi deschise clase cu predare în limba ucraineană.
Ministrul Dan Perciun a spus că manualele au fost oferite de Rada Supremă a Ucrainei, care „a dat curs scrisorii Ministerului Educației și Cercetării”.
Cu această ocazie, la Chișinău a ajuns deputatul Radei Supreme din Ucraina Mihailo Raduțkii, copreședinte al grupului interparlamentar de prietenie „Ucraina – Moldova”.
„Mulțumim Guvernului Republicii Moldova pentru sprijinul necondiționat acordat refugiaților ucraineni în aceste momente dificile. Este esențial ca toți concetățenii noștri care se află în Republica Moldova să beneficieze de oportunitățile oferite de Ministerul Educației și Cercetării și să învețe limba română. Totodată, păstrarea limbii materne este vitală pentru menținerea identității noastre culturale”, a comunicat oficialul ucrainean.
Potrivit datelor Ministerului Educației de la Chișinău, de la declanșarea războiului Rusiei împotriva Ucrainei, în grădinițele, gimnaziile și liceele din Republica Moldova au fost înscriși circa 2 100 de copii refugiați din Ucraina. Numai în anul 2023, elevii de origine ucraineană (autohtoni și refugiați) din clasele a doua și a treia din școlile naționale au primit câte 650 de exemplare pentru fiecare clasă. Totodată, în Plan-Cadrul pentru noul an școlar 2024-2025, a fost adăugată o oră pentru studierea limbii materne pentru clasele I-XII. De asemenea, copiii din Ucraina vor studia limba română ca disciplină separată.
În iunie 2024, Ministerul Educației anunța că, în anul următor de studii, la instituția „Taras Șevcenko” din Chișinău vor fi deschise clase cu predare în limbile ucraineană și română. Ministerul preciza că acest lucru va oferi posibilitatea copiilor refugiaților ucraineni, dar și al etnicilor ucraineni din țara noastră, să-și continue studiile în limba maternă și să se integreze mai ușor în sistemul educațional din Republica Moldova. Clasele vor fi deschise atât la ciclul primar (I și IV), cât și la cel gimnazial (V). Elevii vor studia în limbile ucraineană și română (cu respectarea curriculumului național), iar profesorii vor fi selectați din rândul refugiaților și al cadrelor didactice din țara noastră, cunoscători de limba ucraineană.
Potrivit Ministerului Educației, la liceul teoretic „Taras Șevcenko” din municipiul Chișinău studiază în prezent 163 de elevi, dintre care 67 sunt refugiați din Ucraina.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!