„Rămâneți liberi, independenți și ancorați în idealurile democrației”. Mesajul lui Ciocoi și a Maiei Sandu de Ziua Mondială a Libertății Presei
Full Article 3 minutes read

„Rămâneți liberi, independenți și ancorați în idealurile democrației”. Mesajul lui Ciocoi și a Maiei Sandu de Ziua Mondială a Libertății Presei

Pe data de 3 mai, în întreaga lume, inclusiv în Republica Moldova, este marcată Ziua Mondială a Libertății Presei. În acest sens, conducerea țării a venit cu un mesaj de felicitare.

Premierul interimar, Aureliu Ciocoi, a scris că în numele guvernului transmite un puternic mesaj de susținere și apreciere mass-mediei din Republica Moldova.

„Meseria Dumneavoastră, în spiritul codului deontologic, este garanția unei societăți democratice și libere, în care publicul larg urmează să fie informat obiectiv și la timp. Munca și eforturile Dumneavoastră cotidiene este sinonim cu adevărul, curajul și corectitudinea profesională”, a spus Ciocoi.

Totodată, acesta a declarat că „rolul instituțiilor mass-media în contracararea pandemiei este indubitabil”.

„Sunteți cei care aflați și distribuiți informații credibile și verificate. Reprezentați cel mai specializat corp de profesioniști capabili să combată știrile false și dezinformarea, oferind cetățenilor Republicii Moldova informația veridică. Într-o perioadă în care informarea cetățenilor este vitală, vreau să Vă mulțumesc pentru efortul zilnic pe care-l depuneți. Rămâneți liberi, independenți și ancorați în idealurile democrației pe care o construim împreună”, a mai spus Ciocoi.

Cu un mesaj de felicitare a venit și șefa statului, Maia Sandu.

„Astăzi este Ziua Mondială a Libertății Presei, prilej cu care le mulțumesc tuturor celor care stau la straja acestui drept firesc și-i ajută pe oameni să se informeze din surse obiective. Presa liberă este o valoare fundamentală pentru o societate care se vrea dreaptă și deschisă, construită pe principiile democrației și ale legalității. Aceasta este societatea pe care ne-o dorim cu toții și mă bucur că în țara noastră, în pofida tuturor impedimentelor, există multe instituții media atașate acestor valori”, a scris Maia Sandu pe pagina sa de Facebook.

De asemenea, șefa statului a spus că pe timp de pandemie, „informarea obiectivă și corectă devine cu atât mai importantă, cu cât înseamnă sănătate și vieți salvate”.

„De aceea, a fi jurnalist înseamnă și multă responsabilitate. Într-o lume bântuită de falsuri, propagandă și dezinformare, capacitatea de a discerne și de a nu dăuna publicului tău devine una dintre calitățile principale ale celor care fac presă”, a spus Maia Sandu.

Președinta a mai precizat că misiunea autorităților în raport cu presa rămâne să asigure libertatea instituțiilor media; să garanteze condiții echitabile pentru lansarea și funcționarea lor, inclusiv din perspectiva economică; să asigure transparența instituțională și accesul la informație; să protejeze și să consolideze drepturile jurnaliștilor.

Menționăm că Ziua Mondială a Libertăţii Presei a fost proclamată de Adunarea Generală a ONU în 1993, în urma Conferinţei Generale a UNESCO din anul 1991.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: