Ramzan Kadîrov a fost reales în funcția de lider al Ceceniei și a înregistrat un record mondial
Full Article 2 minutes read

Ramzan Kadîrov a fost reales în funcția de lider al Ceceniei și a înregistrat un record mondial

Liderul cecen Ramzan Kadîrov a fost reales în funcție cu 99,7% dintre voturile alegătorilor, potrivit Comisiei Electorale Centrale din capitala Groznîi. Este cel mai mare indice obținut vreodată de un lider regional, informează InterRecord, citat de portalul Kavkazkii Uzel.

În perioada 17-19 septembrie, în Cecenia s-au desfășurat alegerile pentru Duma de Stat, alegerile directe ale liderului republicii, scrutinul parlamentar, dar și alegerile locale în capitala Groznîi. Kadîrov a candidat la funcția de lider al Ceceniei din partea Partidului „Rusia Unită”, al cărei lider este, de facto, Vladimir Putin.

Potrivit datelor CEC, Kadîrov a obținut 99,7% din sufragii, doborându-și propriul record înregistrat în 2016, când a obținut 97% din voturi. Pentru „Rusia Unită” au votat 98,2% dintre alegători.

Pe de altă parte, datele despre prezența la vot demonstrează un interes mai mic pentru scrutin. Dacă în 2016, prezența la vot a constituit 96,29%, în 2021 – aceasta a fost de 93,37%.

„Rezultatul poate părea ireal, însă dacă privim în urmă, de la ce ați început [Ramzan Kadîrov], dacă e să ne uităm cum arăta Groznîi când ați preluat conducerea republicii <…> și să privim acum, de la înălțimea unui zbor de pasăre la Groznîi, este clar rezultatul alegerilor”, a declarat Putin.

Pe de altă parte, comentatorii politici s-au arătat sceptici față de acest indice. Victoria lui Kadîrov cu un scor de aproape 100% nu corespunde adevărului și este caracteristică pentru regimurile autoritare, au declarat activista pentru drepturile omului Svetlana Gannushkina, politologul Alexei Malashenko și coordonatorul mișcării „Golos”, care monitorizează alegerile, Vitalii Averin.

Despre recordul mondial înregistrat de Ramzan Kadîrov a anunțat, pe 27 septembrie, agenția InterRecord, care a fost creată în 1998 și al cărui oficiu central se află la Praga. Din 1999, agenția face parte din Asociația internațională a registratorilor de recorduri.

 

 

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: