Raport UE: Sunt necesare eforturi suplimentare din partea Moldovei, pentru lichidarea corupției, a fraudelor financiare și a spălării de bani
Full Article 4 minutes read

Raport UE: Sunt necesare eforturi suplimentare din partea Moldovei, pentru lichidarea corupției, a fraudelor financiare și a spălării de bani

În cea de-a doua jumătate a anului 2020, în Republica Moldova a fost înregistrată „retrogradarea standardelor și reformelor statului de drept”. Sesizarea a fost menționată într-un raport privind implementarea Acordului de Asociere UE-Republica Moldova, publicat de Uniunea Europeană pe 19 octombrie. Oficialii europeni au salutat rezultatul alegerilor parlamentare din 11 iulie, dar au menționat că sunt necesare eforturi suplimentare din partea autorităților, în special în soluționarea problemei cererilor de azil nefondate, precum și lichidarea deficiențelor în domenii precum: fraudele financiare, spălarea banilor, prevenirea și lupta împotriva corupției.

Oficialii europeni au remarcat că, la șase ani de la începerea investigației asupra fraudei bancare din 2014, niciunul dintre principalii vinovați nu se află în spatele gratiilor, iar activele pierdute nu au fost recuperate. În 2020 și 2021, procesele au fost amânate în mod repetat, acuzațiile au fost retrase împotriva acționarilor din băncile afectate, iar autorii condamnați au fost eliberați din închisoare mai devreme.

În raport se mai arată că UE a rămas principalul partener comercial al Moldovei, reprezentând 53% din comerțul său total. Un nou Cod Vamal a fost adoptat la 24 August 2021, deschizând calea pentru viitoarea cooperare vamală și facilitarea comerțului. La 16 iulie 2021, Comisia a inclus Moldova pe lista țărilor terțe autorizate să exporte produse lactate către UE, supuse unui tratament specific de reducere a riscurilor.

„În același timp, modificările la Legea comerțului intern adoptate și promulgate în cadrul conducerii anterioare contravin angajamentelor Republicii Moldova în cadrul ZLSAC, precum și prevederilor Organizației Mondiale a Comerțului privind tratamentul național al mărfurilor și trebuie rectificate”, au subliniat oficialii de la Bruxelles.

Cetățenii moldoveni au continuat să beneficieze de călătorii fără vize în UE și țările asociate Schengen. Cel de-al patrulea raport din cadrul Mecanismului de suspendare a vizelor, adoptat la 4 august 2021, a confirmat că Moldova continuă să îndeplinească criteriile de referință privind liberalizarea vizelor.

„Cu toate acestea, a identificat, de asemenea, că sunt necesare eforturi suplimentare pentru a aborda problema cererilor de azil nefondate, alinierea politicii de viză a Moldovei cu listele țărilor terțe solicitante de vize pentru UE, precum și lichidarea deficiențelor în domeniile, cum ar fi: fraudele financiare, spălarea banilor, prevenirea și lupta împotriva corupției și a crimei organizate”, se mai arată în document.

Totuși, oficialii europeni au remarcat că alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021 au acordat un mandat clar și puternic forțelor pro-reformă pentru a urmări o agendă ambițioasă privind anticorupția, un sistem de justiție îmbunătățit și combaterea sărăciei, în conformitate cu angajamentele Moldovei în temeiul Acordului de Asociere.

Cele două alegeri care au avut loc în perioada de raportare au schimbat considerabil peisajul politic, cu un partid pro- reformator care a câștigat majoritatea parlamentară pentru prima dată în istoria Moldovei. Aceasta a deschis o perspectivă pozitivă pentru consolidarea în continuare a relațiilor UE-Moldova și pentru a lucra împreună la reformele mult așteptate, recâștigând încrederea publicului în sistemul judiciar și al administrației publice și îmbunătățirea climatului de afaceri și investiții al țării”, a declarat Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe, Vicepreședintele Josep Borrell.

Iar Comisarul pentru vecinătate și extindere, Olivér Várhelyi, a dat asigurări că UE „este alături de poporul Moldovei” și a amintit de angajamentul de a sprijini Chișinăul pro-reformă în redresarea și dezvoltarea economică. Oficialul european a menționat Planul de redresare economică pentru Moldova, care se va mobiliza până la EUR 600 de milioane în următorii trei ani, precum și Planul Economic și de Investiții pentru regiunea Parteneriatului Estic.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: