Războiul din Ucraina schimbă cerințele privind aderarea la UE? Răspunsul diplomaților europeni, în vizită la Chișinău
Full Article 3 minutes read

Războiul din Ucraina schimbă cerințele privind aderarea la UE? Răspunsul diplomaților europeni, în vizită la Chișinău

Miniștrii de Externe care întreprind o vizită de lucru la Chișinău au răspuns la întrebarea jurnalistei NM Ecaterina Dubasova dacă războiul din Ucraina și noua realitate actuală din Europa vor schimba abordările și cerințele pentru aderarea în primul rând a Ucrainei și Moldovei în UE. Oficialii au menționat că Republica Moldova trebuie să ajungă în UE doar „cu temele de acasă făcute”. 

Ministrul afacerilor externe și europene al Republicii Slovace, Ivan Korčok, a spus că țara noastră trebuie să se pregătească pentru a fi membru UE.

„Să ne uităm la cererea celor trei țări – Ucraina, Republica Moldova și Georgia, ele au venit într-un anumit context și asta nu mă miră, pentru că acest război a schimbat totul în Europa. Eu înțeleg că vreți să fiți și mai aproape în contextul acestui război. Pe de altă parte există un anumit proces. Trebuie să vă pregătiți țara voastră mai întâi pentru candidatura pentru a fi membru. Este vorba despre transformarea țării, lucru bun pentru oamenii voștri”, a menționat Ivan Korčok.

La rândul său, ministrul federal pentru afaceri europene și internaționale al Austriei, Alexander Schallenberg, a declarat că este un proces deloc ușor pentru țările care vor să intre în Europa.

„Cu toate acestea, Moldova trebuie să-și facă temele pe acasă, să promoveze reformele pentru că voi le vreți, nu altcineva. Aceasta este pentru voi important”, a precizat oficialul.

Ministrul afacerilor externe al Cehiei, Jan Lipavsky, a spus că este în totalitate de acord că regulile sunt importante. „Aceasta este puterea UE. Evident că Moldova și Ucraina și alte țări vor trebui să-și facă temele pe acasă”, a conchis diplomatul.

Oficialul moldovean Nicu Popescu a declarat că Republica Moldova își dorește să adere la Uniunea Europeană în baza temelor pe acasă făcute.

„Transformările europene a țării noastre sunt cerute și așteptate de societatea noastră. Noi vrem să transformăm această țară într-un stat funcțional, democratic, prosper și european. Acest lucru este paralel cu procesul de aderare la UE. Trebuie să ne facem temele pe acasă și noi deja am început acest lucru”, a susținut Popescu.

Amintim că astăzi, viceprim-ministrul Nicu Popescu a anunțat că în următoarele zile Republica Moldova va primi un chestionar din partea Comisiei Europene pentru a fi evaluat gradul de compatibilitate cu standardele Uniunii Europene.

De menționat că președinta Maia Sandu a anunțat, pe 3 martie, că Republica Moldova depune cererea de aderare la Uniunea Europeană. Documentul a fost semnat în fața presei de către șefa statului, președintele Parlamentului Igor Grosu și premierul Natalia Gavrilița.

Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: