The Independent

Răzbunarea Minskului pentru sancțiunile europene. Mii de imigranți din Irak ajung în Lituania prin Belarus (VIDEO)

Situația din taberele pentru refugiați din Lituania se înrăutățește. Numărul acesta este tot mai mare, iar autoritățile prognozează că acesta va depăși 10 mii. Vilniusul acuză Minskul că ar trimite intenționat imigranții, majoritate din Irak, la frontiera dintre cele două țări. Pentru a motiva străinii să se reîntoarcă acasă, Lituania a anunțat că va achita câte 300 de euro fiecărui imigrant.

Numărul imigranților din taberele pentru refugiați din Lituania este tot mai mare. De începutul anului curent, peste 4 mii de persoane, majoritatea irakieni, au ajuns în Lituania din Belaurs. În iunie, numărul acestora a crescut brusc. Vilniusul acuză Minskul că ar trimite intenționat imigranții la frontiera dintre Lituania și Belarus, drept răzbunare pentru sancțiunile europene față de politica lui Alexandr Lukașenko, informează Euronews.

Lituania prognozează că, până la sfîrșitul anului curent, în țară ar putea veni peste 10 mii de imigranți, inclusiv pentru că, în august, numărul curselor din Irak în capitala Belarusului a crescut de trei ori. Departamentul pentru imigranți de la Vilnius a anunțat că străinii din țările Asiei și Africii, care au ajuns în Lituania prin Belarus, și cad de acord să se întoarcă acasă, vor primi de la autoritățile letone câte 300 de euro. Alocația va fi acordată o singură dată, la aeroport, înainte ca imigranții să urce în avion.

Pe de altă parte, joi, 5 august, președintele Belarusului Alexandr Lukașenko a dat indicații ca poliția de frontieră să întărească securitatea și să închidă „fiecare metru de frontieră”, pentru a nu permite intrarea imigranților alungați din Lituania, informează The Independent.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

parlament.md

Grosu, despre intenția Olesei Stamate de a candida la parlamentare: „Gălăgie care nu trebuie să ne sustragă”

Liderul Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), Igor Grosu, a comentat intenția deputatei neafiliate Olesea Stamate – exclusă anterior din PAS în urma scandalului privind legea amnistiei – de a participa la alegerile parlamentare din toamnă în calitate de candidat independent.

În cadrul emisiunii „La 360 de grade” de la Radio Moldova, Grosu a declarat că preocuparea sa principală este actuala echipă PAS.

„Sincer să vă spun, preocuparea mea principală este Partidul Acțiune și Solidaritate. Dumneavoastră ați spus foarte corect – a fost parte din echipă și cu asta e spus totul. Preocuparea mea este echipa PAS, echipa pe care noi am reușit să o atragem, oamenii de rezonanță, cu prestație publică foarte bună, care nu a lunecat de valori de pe parcursul pe care noi l-am setat, care nu caută scuze, nu inventează diferite piste greșite și false. Preocuparea mea e despre oamenii aceștia și parcursul european. În rest e fon, așa, gălăgie care nu trebuie să ne sustragă de la obiectivul nostru principal”, a subliniat Igor Grosu.

Amintim că deputata neafiliată Olesea Stamate a anunțat că va concura la alegerile parlamentare din această toamnă, în calitate de candidat independent. Totodată, politiciana a comunicat că urmează să înceapă lucrul pentru constituirea unei noi formațiuni politice pro-europene. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe 20 iulie.

Olesea Stamate a fost aleasă deputat în urma alegerilor parlamentare anticipate din 2021, pe lista Partidului de guvernământ Acțiune și Solidaritate (PAS).

Pe 4 aprilie 2025, aceasta a fost exclusă din PAS. În aceeași zi, formațiunea i-a cerut să-și depună mandatul de deputat.

Decizia PAS a fost luată în contextul scandalului privind eliberarea mai multor condamnați pe viață, acuzați de crime grave. Formațiunea de guvernământ susține că, pe vremea când era președintă a Comisiei juridice, numiri și imunități, Stamate ar fi promovat amendamente la Legea amnistiei și Codul penal, care au permis eliberarea acestora. Deputata neagă acuzațiile și spune că amendamentele au fost adoptate printr-o procedură legală, iar problema constă mai degrabă în aplicarea legii de către Administrația Națională a Penitenciarelor și instanțelor judecătorești decât în conținutul modificărilor respective. Ea propus crearea unei comisii parlamentare de anchetă, însă inițiativa a fost respinsă de majoritatea PAS.

Pe 16 aprilie, Stamate și-a anunțat retragerea din fracțiunea PAS. Ea a anunțat atunci că își va continua activitatea ca deputat, doar că neafiliat. Ulterior, parlamentara a declarat public că a contestat în instanță decizia PAS de a o exclude din partid.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: