Reacția Delegației UE la modificările aprobate la Codului serviciilor media audiovizuale
Full Article 2 minutes read

Reacția Delegației UE la modificările aprobate la Codului serviciilor media audiovizuale

Delegația Uniunii Europene (UE) în Republica Moldova a venit cu o reacție la proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale, care a fost adoptat în primă lectură, de către deputații socialiști și cei ai Platformei „Pentru Moldova”. Într-un comunicat de presă publicat pe 10 decembrie, diplomații europeni susțin că orice modificări care țin de presă ar trebui să se bazeze pe consultări ample.

Reprezentanții UE au atras atenția că acordă o atenție deosebită situației mass-media din Moldova și, în special, luptei împotriva dezinformării. De asemenea, diplomații europeni au menționat că libertatea presei și pluralismul sunt elemente importante ale unei democrații și trebuie susținute.

„Uniunea Europeană se așteaptă ca orice modificare a Codului Audiovizualului să se bazeze pe consultări ample, într-un proces transparent, incluziv, care implică mass-media, societatea civilă și alte părți interesate relevante. De asemenea, trebuie luate în considerare cele mai bune practici internaționale și accesul cetățenilor la informații. Adoptarea rapidă a modificărilor Codului Audiovizualului nu ar indica faptul că vreunul dintre aceste principii a fost respectat. O astfel de schimbare directă ar putea lăsa Republica Moldova fără nicio protecție împotriva dezinformării și propagandei”, se arată în comunicat.

Uniunea Europeană acordă o atenție deosebită situației mass-media din Moldova și, în special, luptei împotriva…

Publicată de European Union in the Republic of Moldova pe Joi, 10 decembrie 2020

***

Reacția vine după ce, în cadrul ședinței legislativului din 4 decembrie, deputații PSRM și cei ai Platformei legislative „Pentru Moldova”, formată din fracțiunea Partidului „ȘOR” și deputații neafiliați care au părăsit grupul Pro Moldova, au suținut în primă lectură modificări la Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova.

Proiectul presupune excluderea din Codul serviciilor media audiovizuale al Republicii Moldova a noțiunii „securitate informațională” și, respectiv, a articolului care reglementează modul de implementare a „securității informaționale”. Inițiativa legislativă aparține unui grup de deputați ai fracțiunii parlamentare Partidul „ȘOR”.

Menționăm că, în 2015, OSCE a criticat proiectul de lege privind modificarea Codului serviciilor media audiovizuale. Reprezentantul OSCE pentru libertatea presei, Dunja Mijatović menționa că „este dificil și adesea contraproductiv de a încerca să limitezi un anumit limbaj prin legislația excesiv de restrictivă”.

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: