Reacția lui Chicu la protest: „Moldova a intrat, de facto, în următoarea campanie electorală”
Full Article 3 minutes read

Reacția lui Chicu la protest: „Moldova a intrat, de facto, în următoarea campanie electorală”

Premierul Ion Chicu susține că guvernul are datoria morală să promoveze legile bugetar-fiscale, pentru că, din februarie, ar putea apărea probleme privind achitarea salariilor și a pensiilor. În cadrul unui briefing de presă din 7 decembrie, acesta a dat de înțeles că acțiunea din ajun din Piața Marii Adunări Naționale ține de pregătirile politicienilor de campania electorală în vederea alegerilor parlamentare anticipate.

„O să vin cu o reacție la ultimele evenimente politice care se întâmplă în Republica Moldova. Cred că fiecare cetățean își dă seama că, imediat după turul doi al alegerilor prezidențiale, din 15 noiembrie, Republica Moldova, datorită politicienilor săi, a intrat, de facto, în următoarea campanie electorală – cea a alegerilor parlamentare anticipate. În pofida celor pe care le declară, toți politicienii se pregătesc de alegeri parlamentare anticipate. Binențeles că acestea vor avea loc anul viitor. Rămâne la discreția președintelui ales, a președintelui în exercițiu, al altor președinți de partide și al deputaților să se întâlnească, să discute și să decidă când fac aceste alegeri”, a declarat prim-ministrul Ion Chicu, după întâlnirea cu președintele în exercițiu și speakerul parlamentului.

Șeful executivului a chemat politicienii la responsabilitate și i-a îndemnat să depună amendamente în legătură cu proiectele de legi privind politicile bugetar-fiscale de anul viitor.

„La momentul actual, guvernul are o datorie morală față de societate să promoveze legile bugetar-fiscale. Altfel, țara, începând cu februarie, va avea mari deficiențe la achitarea salariilor și pensiilor. Stimați cetățeni, vă rog să vă păstrați calmul. Îndemnăm politicienii să manifeste responsabilitate majoră în aceste 10 zile, maximum două săptămâni, începând cu prim-ministrul și finalizând cu orice deputat din parlament, au datoria să examineze bugetele și politica bugetar-fiscală. Mai departe, toți vor fi responsabili și vor lua deciziile pe care le cere societatea”.

***

În centrul capitalei s-a desfășurat pe 6 decembrie un protest de amploare. Acesta a fost organizat de către președinta aleasă Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Ulterior, și Partidul Democrat (PDM), „Partidul Nostru”, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Unității Naționale (PUN) și Partidul Pro Moldova și-au îndemnat susținătorii să participe la manifestație. Demonstrația a fost îndreptată contra Partidului Socialiștilor (PSRM) și a președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Protestatarii au solicitat demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate și au votat o rezoluție în acest sens.

Potrivit organizatorilor, la manifestație au participat circa 50 000 de oameni. Datele poliției sunt cu mult mai mici – 5 000 de participanți.

PSRM a venit cu o reacție pe 7 decembrie. Socialiștii s-au declarat „nedumeriți” de solicitările manifestanților și au criticat faptul că protestul a fost organizat în plină pandemie de coronavirus de tip nou.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: