Reacția PSRM la protestul de duminică: „Amplificarea crizei pandemice este pe seama organizatorilor”
Full Article 3 minutes read

Reacția PSRM la protestul de duminică: „Amplificarea crizei pandemice este pe seama organizatorilor”

Partidul Socialiștilor din Republica Moldova (PSRM) se arată „nedumerit” de acțiunea din 6 decembrie, organizată în Piața Marii Adunări Naționale (PMAN). Într-un comunicat de presă publicat luni, 7 decembrie, socialiștii menționează că organizatorii „au sfidat normele anti-pandemice, dar și logica bunului simț”. Aceștia au chemat partidele parlamentare la dialog, în vederea declanșării alegerilor parlamentare anticipate.

Socialiștii au amintit că organizatorii protestului au criticat anterior guvernarea pentru felul cum gestionează situația pandemică.

„Politicienii, care au criticat guvernarea zi de zi pentru numărul mare și în creștere de cazuri pozitive COVID-19, au călcat în picioare regula privind interzicerea manifestațiilor cu un număr mai mare de 50 de persoane. În consecință, amplificarea crizei pandemice este pe seama organizatorilor acțiunii de masă”, acuză socialiștii.

În același timp, PSRM constată o lipsă de coerență în cerințele manifestanților: „Unii au cerut unirea cu România, alții au îndemnat cetățenii să participe activ la alegerile parlamentare din țara vecină, alții au solicitat mai mult ajutor pentru fermierii sau intensificarea luptei cu corupția, alții au scandat demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate”.

De asemenea, socialiștii au atras atenția că printre protestatari au fost politicieni care au condus țara în ultimii ani: „Printre participanții la manifestație au fost exact cei care au condus Republica Moldova în ultimii 10 ani, perioadă când a fost capturat statul, a fost furat miliardul și aeroportul, s-au înregistrat o sumedenie de ilegalități. Cetățenii nu pot înțelege cum astfel de politicieni ca Pavel Filip, Andrian Candu, Dorin Chirtoacă și alții care au furat acest stat din 2010, să îmbrace haina așa-numiților “luptători cu mafia” și să scandeze lozinci anti-corupție. Aceasta este ipocrizie curată”.

PSRM a chemat repetat fracțiunile parlamentare la dialog pentru a decide pașii pentru organizarea scrutinului anticipat.

„Totodată, condamnăm apelurile unor protestatari de lichidare a statului Republica Moldova, dar și șantajul pe care încearcă să-l organizeze anumiți politicieni. Credem că aceste acțiuni de protest au doar scopul de destabilizare a situației politice, care pot provoca haos în țară”, au încheiat socialiștii.

***

În centrul capitalei s-a desfășurat pe 6 decembrie un protest de amploare. Acesta a fost organizat de către președinta aleasă Maia Sandu și Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS). Ulterior, și Partidul Democrat (PDM), „Partidul Nostru”, Platforma Demnitate și Adevăr (DA), Partidul Unității Naționale (PUN) și Partidul Pro Moldova și-au îndemnat susținătorii să participe la manifestație. Demonstrația a fost îndreptată contra Partidului Socialiștilor (PSRM) și a președintelui în exercițiu, Igor Dodon.

Protestatarii au solicitat demisia guvernului și alegeri parlamentare anticipate și au votat o rezoluție în acest sens.

Potrivit organizatorilor, la manifestație au participat circa 50 000 de oameni. Datele poliției sunt cu mult mai mici – 5 000 de participanți.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: