Proteste Agricultorii
Максим Андреев, NewsMaker

Reacția lui Slusari la acuzațiile lui Furculiță și Mudreac: „Este o declarație de disperare, când nu ai soluții, cauți cine e de vină”

Vicepreședintele parlamentului, deputatul Platformei Demnitate și Adevăr (DA) Alexandr Slusari, susține că Partidul Socialiștilor (PSRM) este disperat și caută pe cine să dea vina pentru situația critică din agricultură. Reacția vine după ce deputații socialiști Corneliu Furculiță și Radu Mudreac au acuzat liderii Platformei DA și PAS că ar urmări interese ascunse atunci când organizează proteste în sprijinul agricultorilor. 

Alexandr Slusari i-a dat replica lui Corneliu Furculiță, care l-a întrebat de câte ori  a fost, anul trecut, în nordul țării ca să se întâlnească cu pomicultorii a căror recoltă a fost afectată de grindină.

„Este incorect să comparăm situația de anul trecut cu cea de anul acesta, cu toate că am fost anul trecut la nord, de câteva ori. Apropo, doi ani în urmă, datorită insistenței noastre, au fost plătite compensațiile pentru grindină pentru agricultorii care au pătimit. Poate și anul trecut ar fi fost găsite soluții dacă nu dădeau jos guvernul. Îi răspund domnului Furculița: am fost de 3-4 ori la nord și am vorbit cu agricultorii”, a răspuns Slusari, contactat de NM.

Vicepreședintele Platformei DA s-a referit și la postarea lui Corneliu Furculiță din 16 august, prin care a îndemnat fermierii să aibă răbdare și să se roage lui Dumnezeu, în loc să participe la proteste.

„Dl Furculiță a jignit foarte mult agricultorii. Nu știu cine l-a sfătuit să facă postarea cu rugăciuni pentru ploaie, dar l-a sfătuit prost. Este o bătaie de joc și nu știu dacă dl Furculiță va avea posibilitatea să mai discute cu agricultorii după asemenea declarații”, a spus Slusari.

Alexandr Slusari a subliniat că nici el, nici alți reprezentanți ai Platformei DA nu au fost organizatori ai protestelor.

„Au fost organizate de agricultori. Că Platforma DA este solidară și ii susține este altceva. Dacă veți analiza coloristica poltică a agricultorilor, veți vedea că sunt reprezentanți ai diferitor partide, inclusiv ai PSRM. A fost o declarație de disperare: când nu ai soluții, cauți cine e de vină și cine stă în spate. În spate stă această guvernare, care a reacționat cu mare întârziere. Dacă am fi discutat în mai-iunie, poate că situația ar fi fost alta”, a mai spus deputatul Platformei DA.

Vicepreședintele Platformei DA, deputatul Alexandr Slusari a mai spus că situația din agricultură a fost discutată astăzi în cadrul unei ședințe care s-a desfășurat la Ministerul Finanțelor. Aceasta a durat circa trei ore.

„Domnul Mudreac, decât să facă declarații la conferințe de presă, cred că era mai bine să participe la ședință. Nu au fost luate alte decizii, însă pot să vă spun că soluțiile nu pot fi implementate imediat. Lucrurile trebuie coordonate cu FMI și am înțeles de la ministrul Pușcuța că ar putea dura câteva săptămâni. Guvernul nu le poate da agricultorilor ceea ce cer. După părerea mea, s-a intrat în impas”, a mai spus Slusari.

Amintim că, în cadrul unei conferințe din 17 august, deputații Corneliu Furculiță și Radu Mudreac au acuzat liderii Platformei Demnitate și Adevăr (DA) și ai Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS) că ar profita de criza din domeniul agriculturii și ar urmări, de fapt, optimizarea micilor fermieri și admiterea ca cetățenii străini să poată cumpăra terenuri agricole din Republica Moldova.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

bbc.com

Zelenski i-a retras cetățenia capului Bisericii Ortodoxe Ucrainene

Serviciul de Securitate al Ucrainei a anunțat că președintele Vladimir Zelenski a semnat un decret prin care îi retrage cetățenia mitropolitului Bisericii Ortodoxe Ucrainene Onufrie (pe numele său real – Orest Berezovski), relatează BBC.

„Serviciul de Securitate al Ucrainei a constatat că Berezovski (Onufrie) a obținut în mod voluntar cetățenia Rusiei în 2002. Despre aceasta nu a informat autoritățile competente ale Ucrainei. În același timp, după aceasta, a continuat să folosească statutul de cetățean al statului nostru”, au comunicat reprezentanții Serviciului de Securitate al Ucrainei. Potrivit instituției ucrainene, mitropolitul menține legătura cu Patriarhia de la Moscova și „a împiedicat în mod conștient obținerea independenței canonice a Bisericii ucrainene”.

În reacție, potrivit sursei citate, un reprezentant al Bisericii Ortodoxe Ucrainene a declarat: „Preafericitul mitropolit Onufrie a explicat că deține doar pașaportul de cetățean al Ucrainei. El niciodată nu s-a adresat autorităților altor state în legătură cu obținerea altei cetățenii”.

Sursa citată a menționat că, în primăvara anului 2023, mitropolitul Onufrie a declarat că nu deține pașaport rusesc.

Anterior, jurnaliștii au publicat o investigație conform căreia conducătorul Bisericii Ortodoxe Ucrainene a obținut în anii 2002–2003 pașaport de cetățean al Rusiei. Mitropolitul a explicat că a studiat la Seminarul Teologic din Moscova, la Lavra Sfânta Treime a Sfântului Serghei. După destrămarea URSS, el de facto avea cetățenia Rusiei, dar a dobândit și cetățenia Ucrainei. „Cetățenia rusă mi-a fost prelungită automat, dar nu am fost interesat de ea și nu am folosit-o”, a declarat capul Bisericii Ortodoxe Ucrainene. „Între Ucraina și Rusia existau relații frățești bune. Când aceste relații au început să se deterioreze, mai ales în ultimii 10 ani, am lăsat cetățenia rusă”, a adăugat el.

Menționăm că, până la război, Biserica Ortodoxă Ucraineană aparținea Patriarhiei de la Moscova, iar în mai 2022 a organizat un sobor în urma căruia și-a declarat independența. Totuși, conform sursei citate, discuțiile privind dacă aceasta a devenit cu adevărat independentă de Moscova au continuat. Mulți episcopi și preoți nu au susținut desprinderea Bisericii Ortodoxe Ucrainene de Moscova. Mitropolitul Onufrie a subliniat că s-a pronunțat împotriva războiului și a condamnat agresiunea Rusiei.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: