Reacția Moscovei la adoptarea de către Parlament a declarației cu privire la agresiunea Federației Ruse în Ucraina
Full Article 2 minutes read

Reacția Moscovei la adoptarea de către Parlament a declarației cu privire la agresiunea Federației Ruse în Ucraina

Purtătoarea de cuvânt a Ministerului rus al Afacerilor Externe, Maria Zaharova, s-a arătat revoltată de Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei adoptată pe 2 martie de Parlamentul Republicii Moldova. Ea afirmă că deputații de la Chișinău s-au solidarizat „cu cele mai odioase declarații ale manipulatorilor lor occidentali”.

Totodată, autoritățile de la Moscova au acuzat autoritățile de la Chișinău că „închid ochii la încercările regimului de la Kiev de a submina situația din această regiune” și solicită autorităților din R. Moldova „să dea dovadă de reținere în ceea ce privește situația” din regiunea transnistreană.

Amintim că, Parlamentul Republicii Moldova condamnă brutalitatea războiului de agresiune a Federației Ruse împotriva Ucrainei. Declarația cu privire la agresiunea Federației Ruse împotriva Ucrainei a fost adoptată de legislativ. Aceasta a fost susținută doar de fracțiunea Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS).

Deputații au constatat că Federația Rusă, din februarie 2014, poartă un război de agresiune ilegal, neprovocat și nejustificat împotriva Ucrainei, amplificat la 24 februarie 2022 printr-o invazie la scară largă. Potrivit documentului, acest act de agresiune fățișă reprezintă crime de război și o încălcare flagrantă şi gravă a principiilor dreptului internaţional şi a angajamentelor internaţionale asumate de Federația Rusă.

Parlamentarii solicită Federației Ruse să înceteze imediat activitățile militare în Ucraina și să retragă necondiționat toate forțele și echipamentele militare de pe întreg teritoriul recunoscut la nivel internațional al Ucrainei. În același timp, autoritățile Republicii Moldova susțin eforturile comunității statelor democratice de a institui un tribunal special pentru crima de agresiune împotriva Ucrainei, stabilirea răspunderii pentru crime de război și pentru toate încălcările dreptului internațional umanitar comise de Federația Rusă și acoliții săi în Ucraina. Documentul confirmă disponibilitatea autorităților Republicii Moldova de a acorda și în continuare asistență umanitară și ajutor locuitorilor Ucrainei care sunt în căutarea unui refugiu din cauza războiului.

Deputații au lansat un apel la unitate, vigilență și responsabilitate către toți cetățenii Republicii Moldova care doresc pace și libertate.

HOTĂRÂREA pentru aprobarea Declarației a fost votată de 55 de deputați din Fracțiunea Partidul Acțiune și Solidaritate. Blocul Comuniștilor și Socialiștilor s-a arătat gata să o susțină, însă cu anumite modificări. Pentru că nu au fost susținuți de majoritatea parlamentară, aceștia au părăsit ședința Parlamentului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: