Președinta țării Maia Sandu susține că întreaga responsabilitate pentru situația de pe piața de carburanți se datorează „experimentelor efectuate pe parcursul anilor, la indicația și în interesul grupurilor oligarhice, atât de exponenții clasei politice, cât și de conducerea Agenției Naționale pentru Reglementare în Energetică (ANRE)”. Reacția vine după ce socialiștii au acuzat-o pe șefa statului că ar fi provocat o criză politică, care ar fi dus la scumpirea carburanților.
Contactată de NM, purtătoarea de cuvânt a președinției, Sorina Ștefârță, a declarat: „Actuala componență de directori ANRE a fost numită în plină campanie electorală, la sfârșit de 2018-început de 2019, de către regimul Plahotniuc, cu votul PSRM. Au fost concursuri mimate, prin care cei doi actori politici și-au împărțit sferele de influență în ANRE. Drept urmare, indignarea PSRM trebuie să se îndrepte astăzi nu doar spre ANRE si conducerea acesteia, dar înainte de toate spre ei înșiși”.
Totodată, administrația prezidențială a amintit că mai există o structură responsabilă de situație – Consiliul Concurenței, „care nu a întreprins măsurile necesare pentru a distruge înțelegerile de cartel din domeniu și care la fel se află în subordinea directă a Parlamentului”.
***
Amintim că, în dimineața de 24 februarie, mai multe stații PECO din Republica Moldova au afișat prețuri mai mari la carburanți. La scurt timp, deputatul socialist Vlad Bătrîncea a anunțat că fracțiunea Partidului Socialiștilor (PSRM) va iniția, săptămâna viitoare, procedura de demitere a conducerii ANRE.
În același timp, liderul PSRM Igor Dodon a declarat că de vină pentru majorarea prețurilor este criza politică, provocată de șefa statului.
Ulterior, au venit cu o reacție și reprezentanții ANRE. Aceștia au denunțat o „abordare subiectivă și neargumentată, prezentă în spațiul public în raport cu rolul și atribuțiile funcționale ale Agenției”. Conducerea instituției susține că majorările de preț se datorează fluctuațiilor pe piețele și bursele internaționale, unde se atestă o scumpire continuă a petrolului și a produselor petroliere derivate.