„Se interpretează speculativ atribuțiile Agenției”. Explicațiile ANRE privind scumpirea carburanților
Full Article 2 minutes read

„Se interpretează speculativ atribuțiile Agenției”. Explicațiile ANRE privind scumpirea carburanților

Agenția Națională pentru Reglementare în Energetică (ANRE) a venit cu o reacție în urma scumpirii carburanților. Într-un comunicat de presă publicat pe 24 februarie, reprezentanții instituției denunță o „abordare subiectivă și neargumentată, prezentă în spațiul public în raport cu rolul și atribuțiile funcționale ale Agenției”.

Potrivit reprezentanților ANRE, prețurile la carburanți cresc din cauza fluctuațiilor pe piețele și bursele internaționale, unde se atestă o scumpire continuă a petrolului și a produselor petroliere derivate.

„Spre regretul nostru, această situație este pe larg utilizată de diverse forțe politice care deseori interpretează tendențios și speculativ atribuțiile și capacitățile de intervenție ale ANRE”, subliniază conducerea instituției.

Totodată, ANRE face trimitere la Legea 461/2001 privind piața produselor petroliere, unde se stipulează că „prețurile de comercializare cu amănuntul a produselor petroliere principale și a gazului lichefiat se stabilesc și se modifică numai reieșind din consumurile și cheltuielile aferente comercializării produselor respective, în conformitate cu standardele de contabilitate aplicabile, incluzând o rată de rentabilitate anuală, prevăzută în Metodologia formării și aplicării prețurilor la produsele petroliere, care nu depășește 10%”.

ANRE susține că nu dispune de competențe și atribuții care ar permite Agenției să intervină direct în procesul de formare a prețurilor la produsele petroliere și că acestea se stabilesc de către fiecare companie în parte, în baza principiilor de piață.

„Orice situație de monopol sau poziție dominantă pe o anumită piață poate fi subiect de investigare de către Consiliul Concurenței – organ abilitat prin lege cu competențele de rigoare. ANRE a prezentat instituției respective toate informațiile disponibile despre procesele ce au loc pe piața produselor petroliere”, se mai arată în comunicat.

***

Reacția vine după ce, pe 24 februarie, mai multe stații PECO au afișat prețuri cu până la 65 de bani mai mari la carburanți. Este a treia scumpire din această lună.

Vicepreședintele parlamentului, deputatul socialist Vlad Bătrîncea, a anunțat că frațiunea PSRM va iniția demiterea conducerii ANRE.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: