Reacții la discuțiile private ale ministrului Justiției, scurse pe internet: „În sfârșit s-au pus moldovenii pe citit”
Full Article 5 minutes read

Reacții la discuțiile private ale ministrului Justiției, scurse pe internet: „În sfârșit s-au pus moldovenii pe citit”

Discuțiile private purtate de ministrul Justiției Sergiu Litvinenco pe Telegram au provocat comentarii aprinse pe rețelele de socializare. Unii internauți nu au găsit nimic compromițător, alții susțin că anumite discuții nu-și au locul și că Litvinenco ar trebui să demisioneze.

Fostul ministru al Justiției Fadei Nagacevschi, până nu demult viceprimar al capitalei, a confirmat autenticitatea discuției pe care a purtat-o cu Litvinenco și care a fost făcută publică.

Regret că discuțiile private dintre mine și domnul ministru Sergiu Litvinenco au fost interceptate în mod ilegal și făcute publice. Consider că în spatele acestor interceptări stau grupuri criminale ce au acces la măsurile operative de investigație. Din câte cunosc, asemenea utilaj pentru interceptarea discuțiilor de pe rețeaua Telegram îl deține doar MAI. Solicit organelor abilitate să informeze, dacă interceptarea discuțiilor mele private a fost realizată conform legii”, a scris acesta.

A confirmat veridicitatea și fostul director al Inspectoratului Național de Probațiune (INP) Andrei Iavorschi.

Nu știu la ce falsuri se referă ministrul justiției, dar din conversația ce o am avut-o e veridică 100 la 100. Undeva fie suntem duși în eroare fie cumva se manipulează cu opinia publică. Eu unul confirm că mesajele și comunicarea cu ministrul justiției e veridică”, a scris acesta pe pagina sa de Facebook.

Jurnalista și activista civică Nată Albot consideră că informațiile scurse din conversația privată a ministrului Justiției nu au scos la iveală nimic ieșit din comun.

Ministrul Justiției a anunțat că există suficiente circumstanțe juridice pentru declararea neconstituționalității Partidului Șor. Asta înseamnă că există multe șanse ca această râie banditească să fie scoasă în afara legii. Demult trebuia. Tot azi a fost spart contul de Telegram a ministrului, ca să aflăm din el o…. Nică. Felicitări bezdelnicilor, țineți-o tot așa”, a scris activista civică.

Activistul civic Vitalie Sprânceană a menționat că scandalul respectiv a demonstrat că PAS nu se deosebește de forțele politice care au deținut puterea în trecut.

Pentru guvernare dezastrul constă în faptul că aceste scurgeri de informație au arătat că deputații, miniștrii și presa guvernării fumează una și zic alta, că au un discurs pentru presă și popor și altul pentru bucătăria internă (și ele sînt pe poziții diametral opuse), că toată vorbăraia despre valori, hoți și bandiți e doar o fumigenă după care se ascunde o remarcabilă continuitate a practicilor, schemelor și oamenilor”, a argumentat acesta.

Alți internauți au glumit pe seama celor întâmplate.

În sfârșit s-au pus moldovenii pe citit. Pe Telegram și pe site-uri de scurgeri, dar tot citit e și ăla”, a menționat Doru Petruți, directorul IMAS Chișinău.

Judecătoarea Victoria Sanduța consideră că ministrul Justiției ar fi trebuit să demisioneze după discuția despre concursul pentru funcția de procuror-șef Anticorupție.

În asemenea caz, în statele europene(care așa de tare susțin reformele actualei guvernări) urmau niște demisii de onoare. Da de unde onoarea, ia-o de unde nu-i. În așa caz, solicit public DEMISIA Ministrului Justiției pentru lipsă de integritate. Referitor la doamna Dragalin, admit că poate dumneaei nu a știut despre aceste aranjări, în cazul în care nu a știut, atunci ar trebui să vină cu o reacție publică de condamnare a unor asemenea practici. În caz contrar, urmează să-și dea DEMISIA de onoare, dacă nu vrea să facă nici o declarație. O vizează direct”, a scris magistrata.

A rezonat cu opinia judecătoarei avocata Tatiana Chebac.

Personal aștept altfel de reacții decât “asta este fake” și băgatul capului în nisip… P.S. unii colegi din societatea civilă pe care i-am recunoscut în aceste dialoguri, nu am cuvinte…”, a scris aceasta pe Facebook.

Amintim că pe 10 noiembrie, cu puțin timp înainte de ședința Guvernului, canalul de Telegram al președintei Maia Sandu, dar și al vicepremierului Andrei Spînu au fost sparte, fiind publicate mesaje cu critici în adresa guvernării. Atât Președinția, cât și vicepremierul Andrei Spînu au declarat că nu au publicat astfel de mesaje.

În mesajul respectiv a fost indicat și un site, unde au fost publicate presupuse conversații private ale ministrului Justiției Sergiu Litvinenco. Acesta a declarat că este vorba despre un fals. „Am văzut aceste mesaje false, era cumva previzibil, pentru că ajungem la un final și acesta nu este deloc plăcut pentru acele grupări criminale cu care luptăm de mai mult timp și s-au unit și încearcă săptămână submineze procesele care au pornit împotriva lor”, a declarat Litvinenco.

Amintim că ieri, miniștrii au aprobat în unanimitate hotărârea privind expedierea la Curtea Constituțională a sesizării cu privire la controlul constituționalității Partidului „ȘOR”. Subiectul a fost introdus suplimentar pe ordinea de zi, chiar în timp ce în afara sediului Executivului se protesta, manifestația fiind organizată de către simpatizanții formațiunii.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: