Recean a invitat companiile japoneze să investească în Moldova: „Suntem o țară sigură pentru dezvoltarea unor afaceri prospere”
Full Article 2 minutes read

Recean a invitat companiile japoneze să investească în Moldova: „Suntem o țară sigură pentru dezvoltarea unor afaceri prospere”

Premierul Dorin Recean a invitat companiile japoneze să investească în Republica Moldova. „Suntem o țară sigură pentru dezvoltarea unor afaceri prospere”, a spus Recean în timpul unei discuții cu viceministrul pentru Afaceri Internaționale în cadrul Ministerului Finanțelor din Japonia Masato Kanda. 

Reprezentanții Guvernului de la Chișinău au comunicat despre o întrevedere a premierului Dorin Recean cu viceministrul pentru Afaceri Internaționale în cadrul Ministerului Finanțelor din Japonia Masato Kanda. Cel din urmă se află într-o vizită de lucru la Chișinău, în perioada 5-6 iunie.

Se menționează că Recean și Kanda au vorbit despre „valorificarea oportunităților economice și investiționale, ultimele evoluții din regiune și consolidarea relațiilor apropiate cu Japonia”.

Potrivit reprezentanților Guvernului, la întrevederea cu viceministrul din Japonia, Recean a accentuat cooperarea în domeniul agricol, cel al sănătății, dar și alte sectoare cheie pentru modernizarea țării. În același timp, Recean s-a referit la importanța valorificării potențialului de cooperare economică dintre cele două state, reiterând interesul țării noastre pentru atragerea de noi investiții nipone în sectorul IT și industria creativă, industria auto, energia regenerabilă, producerea și prelucrarea produselor agricole, medicină și electronică.

„Guvernul construiește infrastructura și condițiile necesare pentru antreprenorii care vin să investească în Republica Moldova. Suntem o țară sigură pentru dezvoltarea unor afaceri prospere, oferim acces la piața Uniunii Europene și muncim pentru a face activitatea de afaceri cât mai simplă și profitabilă”, a spus oficialul din Moldova.

Reprezentanții Guvernului au menționat că, în anul 2023, volumul comerțului bilateral moldo-nipon a crescut, iar exporturile de produse moldovenești pe piața japoneză s-au majorat cu 27%. Printre mărfurile exportate se regăsesc articolele textile, vinurile, iar din cele importate fac parte autoturismele pentru transportul persoanelor, echipamentul agricol și medical.

***

Precizăm în acest context că, pe 30 mai, șefa Agenției de Investiții Natalia Bejan a anunțat despre plecarea din Republica Moldova a companiei japoneze, specializată în asamblarea cablajelor auto pentru grupul Volkswagen din Germania, Fujikura. Aceasta a activat în țara noastră începând cu iunie 2016. Potrivit Nataliei Bejan, situația este unul dintre exemplele atât a influenței războiului cât și a deciziei investitorilor de a se retrage. „La un anumit moment pur și simplu nu s-a reușit să se atragă contracte noi”, a adăugat Bejan. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: