Recean, declarație de presă alături de șeful NATO: „Ne dorim să participăm la misiuni internaționale, dar și la exerciții”
Full Article 3 minutes read

Recean, declarație de presă alături de șeful NATO: „Ne dorim să participăm la misiuni internaționale, dar și la exerciții”

Moldova poate conta în continuare pe asistența NATO, iar Rusia trebuie să își retragă forțele de pe teritoriul țării noastre. Declarația a fost făcută de către secretarul general al Alianței Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg, în cadrul unei declarații alături de premierul moldovean Dorin Recean. La rândul său, șeful Executivului de la Chișinău a declarat că Moldova își dorește să participe la misiuni internaționale și la exerciții militare comune.

Stoltenberg a vorbit despre cooperarea dintre NATO și Republica Moldova, care a început încă acum trei decenii. Secretarul general al Alianței a reiterat faptul că Rusia trebuie să își retragă trupele de pe teritoriul Moldovei.

„NATO și Republica Moldova au muncit împreună timp de 30 de ani. Și în aceste timpuri dificile, ne aprofundăm cooperarea. Moscova continuă să pună presiune pe Moldova, inclusiv șantajul energetic și dezinformare, cu scopul de destabiliza societatea și să vă submineze democrația. Însă Moldova a răspuns condamnând agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei și întărindu-și reziliența și securitatea acasă. NATO susține pe deplin suveranitatea și integritatea teritorială a Moldovei și cerem Rusiei să își retragă forțele de pe teritoriul vostru. Puteți conta în continuare pe asistența noastră. Mai devreme în acest an, NATO a decis acordarea unui pachet substanțial pentru a vă ajuta să vă întăriți apărarea cibernetică și comunicarea strategică și să vă creșteți capacitatea de apărare. La summitul de la Vilnius am decis să ne continuăm cooperarea practică și politică. Acest lucru că va ajuta și pe calea privind integrarea în UE. De asemenea, mulțumim Moldovei pentru pentru contribuția la misiunea de pace din Kosovo. Stabilitatea din Balcanii de Vest contează pentru toți”, a menționat Stoltenberg.

La rândul său, premierul Dorin Recean a spus că Moldova apreciază sprijinul NATO și a țărilor-membre.

„Ne consolidăm capacitatea de apărare. Agresiunea Rusiei în Ucraina a necesitate eforturi și mai mari din partea noastră pentru a dezvolta, alături de prietenii noștri, reziliența societății, a instituțiilor, dar și capacitatea noastră de apărare. Ne dorim să participăm la misiuni internaționale, dar și la exerciții care ne vor consolida capacitatea și interoperabilitatea”, a declarat prim-ministrul Moldovei.

Dorin Recean efectuează în perioada 24-26 octombrie la Bruxelles. Acesta a avut întrevederi cu oficiali de rang înalt al UE, precum președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, șeful diplomației europene Josep Borrell, comisarul european pentru justiție, Didier Reynders, ș.a.

Din delegația țării noastre fac parte: viceprim-ministrul, ministrul dezvoltării economice și digitalizării, Dumitru Alaiba, viceprim-ministrul, ministrul agriculturii și industriei alimentare, Vladimir Bolea, ministrul infrastructurii și dezvoltării regionale, Andrei Spînu, ministra mediului, Iordanca-Rodica Iordanov, și secretara de stat a Ministerului Energiei, Carolina Novac.

Aceasta este cea de-a patra vizită într-o capitală europeană a șefului Executivului, după cele de la București, Kyiv și Berlin.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: