Recean denunță o fraudare „masivă” a votului: „Justiția nu a funcționat suficient. Oameni curajoși sunt prea puțini, încă”
Full Article 5 minutes read

Recean denunță o fraudare „masivă” a votului: „Justiția nu a funcționat suficient. Oameni curajoși sunt prea puțini, încă”

Premierul Dorin Recean a denunțat o fraudare „masivă” a votului în cadrul alegerilor recente. Oficialul a adăugat că justiția nu a funcționat suficient și „tocmai de asta am ajuns în situația în care s-a dezvoltat o rețea atât de mare de fraudare a votului”. Potrivit lui Recean, justiția nu constă doar din legi dar și din „oameni concreți, curajoși și care aplică legea” și a adăugat că Moldova nu mai poate merge „în așa ritm și cu astfel de oameni”. 

A fost masiv. Cercetările, investigarea și pedepsirea fraudelor trebuie să fie finalizată. Este clar că justiția nu a funcționat suficient și tocmai de asta am ajuns în situația în care s-a dezvoltat o rețea atât de mare de fraudare a votului. Respectiv, noi ce trebuie să înțelegem din acest lucru? Că justiția nu constă doar din legi, nu constă doar din organe de autoadministrare. Justiția mai constă și din oameni concreți, curajoși, oameni care aplică legea. Ceea ce este clar că noi nu mai putem merge în așa ritm și cu astfel de oameni. Oameni curajoși sunt prea puțini, încă. Vreau să mulțumesc poliției, CNA-ului, procurorilor și judecătorilor onești care în ultimele săptămâni, în ultimele luni, au acționat prompt, curajos, ca să protejeze democrația noastră. De aici încolo va trebui să schimbăm ritmul și modalitatea în acest domeniu”, a comunicat Recean la ședința guvernului din data de 6 noiembrie.

***

În timpul campaniei electorale, Maia Sandu a declarat că este nevoie să fie făcute schimbări în echipa guvernamentală. „Acest lucru trebuie să se întâmple până la finalul acestui an”, a adăugat Sandu. Precizările au fost făcute, urmare a unei întrebări din partea redactorului-șef NewsMaker Stela Untila, în timpul dezbaterilor electorale de la postul public de televiziune Moldova1. Detalii AICI. Între timp s-a anunțat că remanierile guvernamentale vor avea loc până la luna decembrie. Detalii AICI. Pe 6 noiembrie, premierul Dorin Recean a declarat că cei care au votat la scrutinul prezidențial „au spus foarte clar” că trebuie să fie făcute anumite schimbări „în politici, în Guvern”. Astfel, oficialul a anunțat că în următoarele 10 zile va veni cu „aceste propuneri de schimbări”. Detalii AICI.

Mai amintim în acest context că Dan Perciun, ministru al Educației și Cercetării în Guvernul Recean, a declarat că instituțiile statului ar fi trebuit să protejeze mai bine votul cetățenilor și că „au salvat țara forțele de ordine, diaspora, tinerii, reprezentanții diverselor grupuri și bresle, cetățenii obișnuiți”. „E nevoie de decizii ferme pe justiție”, a comunicat oficialul pe 4 noiembrie, adăugând că „unii oameni trebuie să plece, alții trebuie premiați și apreciați public pentru curajul lor de a înfrunta bandiții”. Detalii AICI.

***

Pe 3 noiembrie, în Republica Moldova a avut loc turul II al scrutinului prezidențial. Maia Sandu, care a concurat pentru al doilea mandat consecutiv, a câștigat alegerile, obținând 55,35% din sufragii. Conctracandidatul său, Alexandr Stoianoglo, a acumulat 44,65% din voturi. Pe teritoriul Republicii Moldova, Stoianoglo a acumulat 51,34% din sufragii, iar Maia Sandu – 48,66%. Voturile din diaspora au înclinat balanța în favoarea șefei statului.

Alegerile prezidențiale, precum și referendumul constituțional din 20 octombrie, s-au desfășurat pe fundalul unui scandal de corupere electorală orchestrată de organizația criminală a oligarhului fugar Ilan Șor, vizând influențarea rezultatelor celor două scrutine. Conform anchetei, organizația „Șor” a mobilizat peste 130 000 de persoane pentru a influența votul, folosind fonduri de la PSB Bank, o bancă rusească sancționată internațional. Procurorii estimează că numărul celor implicați ar putea depăși 300 000 la finalul anchetei, iar până acum au fost identificați 39 de milioane de dolari care au circulat prin rețea.

Schema care a asigurat deschiderea a conturilor bancare la PSB Bank pentru cetățenii Republicii Moldova a fost elaborată de serviciile speciale rusești, potrivit autorităților.

Precizăm că urmare a scrutinului din 20 octombrie, după miezul nopții, Maia Sandu a spus că Moldova s-a confruntat pe 20 octombrie și în ultimele luni „cu un atac fără precedent asupra libertății și democrației” și a adăugat că „grupări criminale, împreună cu forțe străine, au atacat țara noastră cu zeci de milioane de euro, minciuni și propagandă”. Sandu a menționat că sunt probe și informații că ținta grupării criminale a fost să cumpere 300 de mii de voturi. „Așteptăm rezultatele finale și vom reveni cu decizii”, a comunicat Sandu. Detalii AICI.

Iar pe 24 octombrie, Maia Sandu a declarat că a fost informată de către instituțiile statului despre existența unei rețele imense de cumpărare de voturi. „Am fost întrebați dacă e cazul să nu recunoaștem aceste alegeri și să organizăm alegeri repetate”, a comunicat Sandu. Tot ea a adăugat că procesul electoral nu trebuie oprit și a cerut instituțiilor statului să facă publice probele despre fraudă și să-i sancționeze pe cei care se fac vinovați. Sandu a mai spus că justiția din Moldova „s-a opus în acești ani oricărei curățări și a eșuat să ducă la bun sfârșit dosarele de corupție mari”. „Dacă justiția nu se trezește în ultimul ceas și închide ochii la vânzarea țării, viitorul Moldovei pentru decenii este în pericol”, a declarat Maia Sandu. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: