Recean, după ce Țuțu a fost amnistiat: „Aștept ca procurorii și judecătorii onești să-i aresteze pe cei care nu duc la bun sfârșit pedeapsa”
Full Article 3 minutes read

Recean, după ce Țuțu a fost amnistiat: „Aștept ca procurorii și judecătorii onești să-i aresteze pe cei care nu duc la bun sfârșit pedeapsa”

Premierul Dorin Recean s-a expus în cazul deciziei Curții de Apel Chișinău, prin care toți inculpații în dosarul „omorul din Codrii Orheiului” au scăpat de închisoare, iar ex-deputatul democrat Constantin Țuțu a fost amnistiat. Recean a spus că așteaptă ca „procurorii și judecătorii onești să-i aresteze pe cei care nu duc la bun sfârșit pedeapsa celor care astăzi trebuie să stea la închisoare”. Potrivit lui Recean, astăzi mai avem suficiente cazuri în care procurorii și judecătorii „iau mită și corespunzător nu duc dosarele până la capăt”. 

În timpul unor declarații pentru jurnaliști din data de 28 mai, Recean a fost întrebat: „cum se întâmplă că toți inculpații din dosarul crimei din Codrii Orheiului au fost scutiți de pedepse iar fostul democrat Constantin Țuțu a fost amnistiat?”.

„Așteptarea mea este ca procurorii și judecătorii onești să iasă în față, să-i aresteze pe acei procurori și pe acei judecători care fac abuz și care nu duc la bun sfârșit pedeapsa celor care astăzi în fapt trebuie să stea la închisoare”, a răspuns oficialul.

La precizarea dacă aceasta înseamnă că judecătorii sau procurorii nu și-au făcut bine meseria, Recean a menționat: „Nu o să speculez în cazul acesta dar vreau să spun că astăzi mai avem suficiente cazuri în care procurorii și judecătorii iau mită și corespunzător nu duc dosarele până la capăt”.

Ziarul de Gardă a scris pe 27 mai că toți inculpații din dosarul crimei din Codrii Orheiului de acum 12 ani sunt în libertate și au fost scutiți de pedepse printr-o decizie a Curții de Apel Chișinău. Singurul inculpat care fusese anterior condamnat la 8 ani de închisoare a fost eliberat de pedeapsă din motivul „intervenirii prescripției tragerii la răspundere penală”. Iar alții patru, printre care și ex-deputatul democrat Constantin Țuțu, au fost eliberați de executarea pedepsei din motivul „intervenirii amnistiei” și, respectiv, al „intervenirii prescripției”. Detalii AICI.

Crima din Codrii Orheiului a avut loc pe 28 aprilie 2012, lângă restaurantul „Doi Haiduci”. Atunci un grup de persoane, printre care şi Constantin Ţuţu, devenit ulterior deputat, au participat la o altercație soldată cu focuri de armă şi cu decesul lui Alexei Veretca. După ce Ion Corcodel a recunoscut că a împușcat în victimă, procuratura a calificat acțiunele lui Oleg Pruteanu, Vasile Cojocaru și Constantin Țuțu drept act de huliganism. Avocatul părţii vătămate a cerut detenție pe viață pentru toți inculpații, achitarea unui prejudiciu moral în sumă de jumătate de milion de euro, plus încasarea unei pensii de întreținere a copilului minor în mărime de 3 000 de lei pe lună, începând cu data omorului lui Alexei Veretca și până la atingerea majoratului. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: