Facebook/Guvernul Republicii Moldova

Recean și Alaiba, discuție cu misiunea FMI în Moldova: „Fondul este un mare ajutor pentru țara noastră”

Ministrul Economiei Dumitru Alaiba a avut o discuție, pe 3 martie, cu misiunea Fondului Monetar Internațional (FMI) în Republica Moldova. Oficialii au vorbit despre prioritățile Ministerului Economiei. Potrivit lui Alaiba, FMI „este un mare ajutor pentru țara noastră și a jucat un rol important în depășirea crizelor”. Înainte de aceasta, Alaiba a participat și la discuția premierului Dorin Recean cu misiunea FMI. Se menționează că Recean a vorbit cu echipa Fondului, condusă de Ruben Atoyan, despre stadiul actual de implementare a programului cu FMI și evoluțiile macroeconomice.

Alaiba a spus că principalul subiect de discuție cu misiunea FMI a fost despre prioritățile Ministerului Economiei în următoarea perioadă.

„Republica Moldova se confruntă cu o rată mare a inflației. Pandemia și războiul din Ucraina ne-a afectat considerabil pe plan economic. Totuși, căutăm soluții și oportunități și pregătim teren pentru noi investiții în țara noastră”, a menționat Alaiba.

Ministrul a declarat că a discutat cu reprezentanții Fondului și despre necesitatea dezvoltării infrastructurii – „cum facem mediul economic atractiv pentru investitori, și cum eficientizăm activitatea IMM-urilor”.

La fel, potrivit lui Alaiba, un alt subiect a fost despre activitatea instituțiilor statului.

„Trebuie să avem grijă ca acestea să fie suficient de transparente și sunt un suport pentru mediul de afaceri. Fondul Monetar Internațional este un mare ajutor pentru țara noastră, care a jucat un rol important în depășirea crizelor recente dar și în dezvoltarea politicilor economice și fiscale”, a conchis ministrul.

De menționat că și premierul Dorin Recean a avut o întrevedere cu misiunea FMI, pe 2 martie. La discuție a participat și ministrul Dumitru Alaiba. Potrivit unei declarații a Guvernului, Recean a vorbit cu echipa Fondului, condusă de Ruben Atoyan, despre stadiul actual de implementare a programului cu Fondul Monetar Internațional și evoluțiile macroeconomice.

„Timp de două săptămâni, experții vor realiza cea de-a treia evaluare a programului, susținut prin Mecanismul extins de creditare (ECF) și Mecanismul de finanțare extinsă (EFF)”, au menționat reprezentanții Guvernului.

Recean a menționat că, în contextul situației regionale, acesta este vital pentru reabilitarea economică, dar și realizarea obiectivelor actualului Guvern.

Programul autorităților moldovenești, susținut de FMI, are o durată de 40 de luni și a fost aprobat la 21 decembrie 2021.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Tudor Mardei | NewsMaker

Ministerul Educației face un pas înapoi: Nu poate apăra „Istoria Românilor” în instanță și cere retragerea avizului Consiliului pentru egalitate

Ministerul Educației și Cercetării solicită Consiliului pentru Egalitate să-și retragă avizul consultativ în care califică denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor și Universală” drept o formă de discriminare față de celelalte grupuri etnice din țară și recomandă revizuirea acesteia. Solicitarea a fost transmisă Consiliului pentru Egalitate și semnată de ministrul Educației, Dan Perciun. Demersul vine la o lună după ce Ministerul Educației a anunțat că va contesta avizul în instanță. Totuși, pe 10 iulie, instituția a precizat că „un aviz nu poate fi contestat în instanță”, ceea ce a limitat dreptul ministerului de a răspunde prin mijloace legale.

„În primul rând, este important de menționat că din 2019 denumirea oficială a disciplinei este „Istoria Românilor și Universală”, ceea ce reflectă o abordare integrată, în care istoria națională este prezentată în context global. Ignorarea acestui titlu complet a condus la o concluzie eronată din partea Consiliului”, au declarat reprezentanții Ministerului Educației pe 10 iulie.

Ministerul a mai spus că avizul a fost emis în urma unei plângeri individuale și, conform legii, în astfel de cazuri Consiliul ar trebui să emită decizii, nu avize. „Spre deosebire de o decizie, un aviz nu poate fi contestat în instanță, ceea ce a limitat dreptul Ministerului de a răspunde prin mijloace legale. Totodată, examinarea plângerii referitoare la denumirea disciplinei școlare a durat peste 5 ani, depășind termenele legale stabilite de legislația în vigoare (90 de zile pentru examinarea oricărei plângeri, cu posibilitatea prelungirii termenului cu cel mult 60 de zile)”, au menționat reprezentanții Ministerului.

Ministerul Educației a mai declarat că „nu există dovezi că această denumire afectează negativ elevii din alte etnii sau le limitează accesul la educație”. „Elevilor din etniile minoritare li se asigură posibilitatea de a-și cunoaște propria istorie în cadrul școlii, fiind completat trunchiul comun reprezentat de disciplina „Istoria Românilor și Universală””, au mai spus reprezentanții ministerului.

Ministerul a mai precizat că mai multe instituții, printre care Academia de Științe a Moldovei și Facultatea de Istorie și Filosofie a Universității de Stat din Moldova, s-au pronunțat că „denumirea și conținutul curriculumului la disciplina „Istoria românilor și universală” au un caracter nediscriminatoriu”.

„Având în vedere aspectele enunțate, Ministerul Educației și Cercetării solicită retragerea Avizului emis de Consiliul pentru egalitate, considerând că acesta este nefondat și creează un precedent periculos în ceea ce privește autonomia educațională”, se arată în declarația ministerului.

***

În luna iunie 2025, Consiliul pentru Egalitate a declarat că denumirea disciplinei școlare „Istoria Românilor” reprezintă o formă de discriminare directă față de celelalte grupuri etnice din Republica Moldova. Deși curriculumul actual include referințe la istoria și contribuțiile minorităților, Consiliul a atras atenția, într-un aviz, că denumirea disciplinei se concentrează exclusiv asupra unui singur grup etnic. În susținerea poziției sale, instituția a făcut trimitere la datele preliminare ale recensământului din 2024, potrivit cărora 77,2% dintre cetățeni s-au declarat moldoveni, iar 7,9% – români, urmați de ucraineni, găgăuzi, ruși, bulgari, romi și alte grupuri etnice. În concluzie, Consiliul a recomandat Ministerului Educației să revizuiască denumirea disciplinei și să adopte o formulă „neutră” din punct de vedere etnic.

Pe 11 iunie, Ministerul Educației și Cercetării a anunțat că va contesta în instanță avizul emis de Consiliul pentru Egalitate. 

În prezent, disciplina „Istoria românilor și universală” este predată în clasele gimnaziale și liceale din învățământul general. În clasa a XII-a, elevii pot alege disciplina ca probă de bacalaureat.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: