Referendumul privind aderarea la UE: Maia Sandu explică cum își vor putea face alegerea cetățenii din Transnistria și Găgăuzia
Full Article 2 minutes read

Referendumul privind aderarea la UE: Maia Sandu explică cum își vor putea face alegerea cetățenii din Transnistria și Găgăuzia

Referendumul național privind integrarea în Uniunea Europeană (UE), solicitat de președinta Maia Sandu, va fi organizat pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Declarația a fost făcută de șefa statului, într-un interviu pentru presa română. Modul în care va fi organizat urmează să fie decis, însă, de Parlament, a precizat Sandu.

„Voința cetățenilor este cea care contează și la toamnă cetățenii vor trebui să decidă dacă își doresc să mergem înainte, să muncim pentru proiectul de integrare europeană a Republicii Moldova sau dacă vor să se întoarcă în trecut. Republica Moldova a fost supusă șantajului mulți ani la rând. Republica Moldova a fost blocată în această zonă gri, din care se părea că nu există scăpare. Iată, am reușit să ne eliberăm de șantaj. (…) Care va fi viitorul Republicii Moldova? Acest referendum va fi organizat, bineînțeles, pe teritoriul întregii țări și Parlamentul urmează să decidă aspectele tehnice, cum va fi organizat referendumul”, a declarat Maia Sandu pentru Veridica.

Întrebată cum va putea fi organizat referendumul în stânga Nistrului – o regiune pe care Chișinăul nu o controlează, președinta țării a declarat: „Așa cum se organizează alte scrutine electorale. Pe teritoriul regiunii transnistrene nu se pot deschide secții de vot, pentru că acesta nu este controlat de organele constituționale. Dar cetățenii Republicii Moldova de pe malul stâng al Nistrului pot veni să voteze în secțiile de pe malul drept”.

Amintim că președinta Maia Sandu a solicită desfășurarea, în toamna anului 2024, a unui referendum național privind aderarea la Uniunea Europeană. Șefa statului a cerut Parlamentului să demareze procedurile de organizare a referendumului, pe 24 decembrie.

În aceeași zi, la trei ani de mandat, șefa statului a anunțat oficial că va candida la alegerile prezidențiale din toamna anului 2024. Maia Sandu a menționat că dacă va obține un nou mandat de președinte, va continua calea Republicii Moldova spre integrarea în UE. Detalii – AICI.

Vor putea sau nu autoritățile să organizeze cele două scrutine în aceeași zi? Vezi cred politicienii, dar și experții – AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: