Reforma administrativ-teritorială va fi dezbătută în 2022. Igor Grosu: „Scopul în sine nu trebuie să fie a lichida ceva”
Full Article 3 minutes read

Reforma administrativ-teritorială va fi dezbătută în 2022. Igor Grosu: „Scopul în sine nu trebuie să fie a lichida ceva”

În anul 2022, autoritățile își propun să organizeze dezbateri cu privire la reforma administrativ-teritorială. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, publicat pe 21 decembrie.

Speakerul legislativului a precizat că reforma administrativ-teritorială va fi dezbătută în anul care vine. „În 2022 noi vom avea discuții foarte, așa, la firul ierbii, spre exemplu, despre consiliile raionale”, a menționat Grosu.

Întrebat dacă ar putea să fie lichidate consiliile raionale sau refăcute, rebotezate, președintele Parlamentului a răspuns: „Noi trebuie să analizăm foarte și foarte atent și unde merg acele atribuții sau acele împuterniciri pe care le au la acest moment consiliile raionale, pentru că scopul în sine nu trebuie să fie a lichida sau a nu lichida ceva, scopul trebuie să fie cât mai accesibile și de calitate să fie serviciile către cetățeni. Acesta-i scopul. Vorbim, de exemplu, despre servicii care țin de documentarea populației”.

Igor Grosu s-a referit și la simplificarea procedurilor de obținere a documentelor pentru cetățeni: „Iată, de exemplu, inițiativa colegului meu, dl Alaiba, de a nu mai fi nevoie să mergi să iei un document care certifică dreptul de proprietate a unor bunuri, servicii pentru care pe an în total cetățenii au scos 30 de milioane de lei din buzunar. Deci, pentru ce? Trebuie simplificate procedurile. Și iată în toate discuțiile acestea trebuie să pornim de la premisa cum să facem ca cetățeanul mai ușor să beneficieze de aceste servicii, să nu stea în rânduri, să nu fie nevoit să dea mită, să nu facă drumuri în plus ș.a.m.d. Deci, în 2022 vom discuta.”

De asemenea, Grosu a menționat situația din domeniul sănătății: „Ceea ce observăm noi acum, chiar ieri am fost într-un raion, una din probleme care a fost menționată, pretenții sau nemulțumiri legate de sănătate. Și eu întreb: „Dar mai concret, haideți să dezghiocăm de unde vine”. Că este o lipsă de comunicare între trei servicii care trebuie să comunice: Urgența, medicii de familie vs policlinica și nu știu ce acolo”.

Potrivit deputatului PAS, subiectul va fi dezbătut cu autoritățile locale: „Noi avem opțiunile noastre, dar trebuie să le discutăm cu cei vizați, trebuie să le discutăm cu primarii, cu consilierii și de aceea și spuneam că acesta-i un lucru foarte serios, care necesită discuții și la începutul anului 2022 noi o să avem aceste discuții”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: