Андрей Мардарь / NewsMaker

Reforma administrativ-teritorială va fi dezbătută în 2022. Igor Grosu: „Scopul în sine nu trebuie să fie a lichida ceva”

În anul 2022, autoritățile își propun să organizeze dezbateri cu privire la reforma administrativ-teritorială. Declarația a fost făcută de către președintele Parlamentului Igor Grosu, în cadrul unui interviu pentru Radio Europa Liberă, publicat pe 21 decembrie.

Speakerul legislativului a precizat că reforma administrativ-teritorială va fi dezbătută în anul care vine. „În 2022 noi vom avea discuții foarte, așa, la firul ierbii, spre exemplu, despre consiliile raionale”, a menționat Grosu.

Întrebat dacă ar putea să fie lichidate consiliile raionale sau refăcute, rebotezate, președintele Parlamentului a răspuns: „Noi trebuie să analizăm foarte și foarte atent și unde merg acele atribuții sau acele împuterniciri pe care le au la acest moment consiliile raionale, pentru că scopul în sine nu trebuie să fie a lichida sau a nu lichida ceva, scopul trebuie să fie cât mai accesibile și de calitate să fie serviciile către cetățeni. Acesta-i scopul. Vorbim, de exemplu, despre servicii care țin de documentarea populației”.

Igor Grosu s-a referit și la simplificarea procedurilor de obținere a documentelor pentru cetățeni: „Iată, de exemplu, inițiativa colegului meu, dl Alaiba, de a nu mai fi nevoie să mergi să iei un document care certifică dreptul de proprietate a unor bunuri, servicii pentru care pe an în total cetățenii au scos 30 de milioane de lei din buzunar. Deci, pentru ce? Trebuie simplificate procedurile. Și iată în toate discuțiile acestea trebuie să pornim de la premisa cum să facem ca cetățeanul mai ușor să beneficieze de aceste servicii, să nu stea în rânduri, să nu fie nevoit să dea mită, să nu facă drumuri în plus ș.a.m.d. Deci, în 2022 vom discuta.”

De asemenea, Grosu a menționat situația din domeniul sănătății: „Ceea ce observăm noi acum, chiar ieri am fost într-un raion, una din probleme care a fost menționată, pretenții sau nemulțumiri legate de sănătate. Și eu întreb: „Dar mai concret, haideți să dezghiocăm de unde vine”. Că este o lipsă de comunicare între trei servicii care trebuie să comunice: Urgența, medicii de familie vs policlinica și nu știu ce acolo”.

Potrivit deputatului PAS, subiectul va fi dezbătut cu autoritățile locale: „Noi avem opțiunile noastre, dar trebuie să le discutăm cu cei vizați, trebuie să le discutăm cu primarii, cu consilierii și de aceea și spuneam că acesta-i un lucru foarte serios, care necesită discuții și la începutul anului 2022 noi o să avem aceste discuții”.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Farmacia Familiei – 20 de ani de grijă și încredere

În 2005, am pornit la drum cu o misiune simplă dar profundă: să fim aproape de oameni, cu grijă, empatie și respect pentru viață.

20 de ani mai târziu, suntem cea mai mare rețea de farmacii din Moldova. Cu peste 250 de filiale, 1 300 de profesioniști și aproape 2 milioane de pacienți care ne trec pragul în fiecare an, Farmacia Familiei a devenit mai mult decât o farmacie.

A devenit un loc al încrederii. Al speranței. Al faptelor care contează.

Am construit, pas cu pas, o cultură a responsabilității sociale, prin campaniile „Bunicii Grijulii” și „Nepoțeii Grijulii”, pentru ca fiecare drum spre școală să fie mai sigur, iar prin „Puterea Omeniei”, fiecare produs cumpărat s-a transformat într-un gest de solidaritate.

Am fost alături de copiii care luptă cu boli grave, daruindu-le spranța pentru viitor – și am primit, în schimb, recunoștință și zâmbete.

Am dus medicina mai aproape de oameni, prin testarări gratuite a glicemiei, sănătății pielii și a ochilor.

Am fost alături de cetățeni în momente de criză, donând măști și produse esențiale pentru lupta cu pandemia de Covid-19. În clipe grele, am sprijinit refugiații din Ucraina, oferindu-le medicamente, produse de igienă și vouchere, pentru a aduce alinare celor aflați în suferință.

Am încurajat prevenția, educația și am facilitat accesul la informații despre sănătate. Peste 200 de copii din familii nevoiașe au primit laptopuri pentru a putea studia eficient.

Prin programul „Farmacie în satul tău”, am asigurat accesul la medicamente și dispozitive de calitate în cele mai izolate zone. Am renovat cabinete medicale și săli de clasă.  Am pus la dispoziția cetățenilor teste HIV gratuite în toate farmaciile noastre.

Am creat Cardul Familiei și o aplicație mobilă (AndroidiOS), pentru ca produsele și serviciile noastre să fie mereu la îndemână.

Pentru toate acestea, am fost onorați cu trofee și distincții: Mercuriul de Aur, Marca Comercială a Anului, premii internaționale pentru responsabilitate socială, calitate și inovație.

Dar adevărata noastră realizare este în încrederea oamenilor. În acel „mulțumesc” spus sincer, în ochii care se luminează după o consultație, în fiecare poveste care începe cu „am găsit ajutor la Farmacia Familiei”.

În acest an, nu celebrăm doar o simplă cifră. Celebrăm 20 de ani de bine făcut cu sufletul.
Și ne angajăm: să mergem mai departe. Să fim și în următorii 20 de ani – aproape, sinceri, implicați.

Farmacia Familiei
Din 2005, cu grijă pentru sănătatea familiei

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: