Regina Elisabeta a II-a a murit la vârsta de 96 de ani

Regina Elisabeta a II-a a Marii Britanii s-a stins din viață la vârsta de 96 de ani, informează BBC și The Guardian pe 8 septembrie. Aceasta a condus Marea Britanie timp de 71 de ani. 

„Regina a murit în pace la Balmoral în această după-amiază. Regele și regina consoartă vor rămâne la Balmoral în această seară și se vor întoarce la Londra mâine”, se arată într-un mesaj publicat de Palatul Buckingham.

În 2016, regina Elisabeta a devenit cel mai longeviv monarh din lume. Acum un an și jumătate, pe 9 aprilie 2021, a decedat prințul consort Philip. Acesta avea 99 de ani.

Potrivit The Guardian există un plan secret denumit „London Bridge is Down” care arată care sunt pașii după moartea Reginei, scrie hotnews.ro.

Conform sursei citate, cele mai elaborate detalii sunt în cazul în care Regina Elisabeta a II-a moare la Balmoral, unde de altfel se află în acest moment.

Într-o asemenea situație va fi îndeplinit inițial un ritual scoțian. Trupul Reginei va fi depus în cel mai mic palat al ei, la Holyroodhouse, în Edinburgh, unde va fi păzită în mod tradițional de Royal Company of Archers. Apoi sicriul va fi transportat pe Royal Mile până la catedrala St Giles, înainte de a fi urcat la bordul Royal Train la stația Waverley. Sunt așteptate mulțimi la trecerile la nivel și pe peroanele gărilor de pe toată durata călătoriei, de la Musselburgh și Thirsk în nord, până la Peterborough și Hatfield în sud – pentru a arunca flori în trenul care trece.

Trupul Reginei va ajunge în final în sala tronului din Palatul Buckingham, care are vedere la colțul de nord-vest al Quadrangle, curtea sa interioară.

Afară, echipele de știri se vor aduna pe locații convenite în prealabil, lângă Canada Gate. „Am în fața mea un manual de instrucțiuni gros de câțiva centimetri”, a spus un director TV, care va acoperi ceremoniile. „Totul acolo este planificat. Toată lumea știe ce să facă”, a adăugat el.

În toată țara, steaguri vor fi coborâte în bernă și clopotele vor bate.

A doua zi după moartea reginei, Charles va fi proclamat rege

A doua zi după moartea Reginei, steagurile se vor ridica din nou, iar la ora 11.00, Charles va fi proclamat rege.

În a cincea zi după moartea Reginei, sicriul va fi mutat la Westminster Hall, unde va rămâne patru zile și va fi așezat pe un catafalc care va fi accesibil publicului pentru 23 de ore pe zi.

Procesiunea de la Palatul Buckingham va fi cea mai mare paradă, fiind așteptați să participe peste un milion de oameni.

Procesiunea va ajunge la Westminster Hall după o oră. „Big Ben va începe să bată când roțile se opresc”. În interiorul sălii, vor fi cântați psalmi în timp ce sicriul este așezat pe un catafalc drapat în violet.

Ziua a zecea va fi ziua înmormântării. Se va acorda o zi liberă, magazinele se vor închide sau vor avea program scurt, bursa nu se va deschide.

La 9 dimineața, Big Ben va începe să bată. Înmormântarea va avea loc la Westminster Abbey. Distanta de la Westminster Hall la Abbey este de câteva sute de metri, iar sicriul va ajunge acolo în jurul orei 11.00.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

screenshot

Deputată PAS, nemulțumită că nu se regăsește în lista pentru parlamentare: „Ca un ciorap rupt, aruncat la tomberon” VIDEO

Iulia Dascălu, deputată a Partidului Acțiune și Solidaritate (PAS), s-a arătat nemulțumită de faptul că nu se regăsește pe lista formațiunii pentru alegerile parlamentare din această toamnă. Politiciana, care a participat pe 20 iulie la Consiliul Politic Național PAS, în cadrul căruia a fost aprobată lista candidaților, a declarat că colegii săi de partid nici măcar nu i-au mulțumit pentru activitatea sa din ultima legislatură și că s-a simțit ca „un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon”. Precizările au fost făcute într-un mesaj video publicat pe Facebook.

Iulia Dascălu a declarat că a participat la reuniunea Consiliului Politic Național al PAS, în cadrul căreia a fost aprobată lista formațiunii pentru alegerile parlamentare, deși inițial nu intenționa să o facă. Potrivit ei, deși știa că nu se va regăsi printre candidați, a participat la reuniune pentru a vedea „reacțiile” colegilor de partid.

A fost citită lista. (…) Cum v-am zis, eu nu m-am regăsit în liste. Și dacă s-au mai făcut careva modificări pe ultima sută de metri, oricum nu m-am regăsit în această listă. Probabil n-am fost cel mai bun ales al poporului, dar nu e despre asta acum. (…) Cel mai dureros lucru pe care l-am simțit eu astăzi, cum se întâmplă la noi, la moldoveni, sau poate în echipe, absolut nimeni, nici conducerea partidului, nici cei care mi-au fost colegi de fracțiune, n-au spus cel puțin un mulțumesc pentru munca prestată. (…) Toată lumea a început să comunice între ea doar cei care se regăsesc în listă. (…) M-am simțit fix ca un ciorap care s-a rupt și a fost aruncat la tomberon. (…) Este dureros când tu dedai tot și, în schimb, primești nimic. Dar chiar le-aș socoti șuturi în fund”, a declarat politiciana.

Amintim că lista PAS pentru alegerile parlamentare a fost publicată deja pe rețelele de socializare ale partidului. Primul pe listă este Igor Grosu, liderul Partidului Acțiune și Solidaritate, care este urmat de prim-ministrul Dorin Recean. Din partea PAS la alegeri vor mai candida actuali miniștri, personalități cunoscute, foști membri ai Platformei DA și alții. Pe lista PAS nu se mai regăsesc ex-deputați ai formațiunii din legislatura trecută, precum Iulia Dascălu, Oazu Nantoi și Vasile Șoimaru.

***

Alegerile parlamentare vor avea loc în data de 28 septembrie.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: