Captură foto

Relația cu Maia Sandu, Andrei Spînu și dosarul din România. „Lagardere” răspunde criticilor, după scandalul spațiilor de la Aeroport

Baptiste Duguit, vicepreședintele Lagardere Travel Retail, compania care a dorit să arendeze spații comerciale din zona Duty Free a Aeroportului din Chișinău, a susținut joi, 22 februarie, o conferință la Chișinău. El a comentat decizia autorităților de la Chișinău de a anula, pe ultima sută de metri, licitația de la Aeroport și a răspuns „zvonurilor” răspândite pe internet. NM a făcut o analiză a întrebărilor, dar și a răspunsurilor oferite de reprezentanții Lagardere.

Compania Lagardere, ce reprezintă: Lider global în travel retail. Avem circa 500 de puncte de vânzare, în 42 de țări. Urmărim de mai mulți ani posibilitățile de investire în Moldova.

Cine a invitat Lagardere în Moldova: Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, ne-a încurajat să urmărim îndeaproape situația din jurul Aeroportului Chișinău, estimând că ar putea fi o oportunitate de dezvoltare a afacerilor în următorii ani. Am fost seduși de deschiderea acestei țări, de interesul autorităților vizavi de un potențial investitor ca noi.

Autoritățile din Moldova, cu care au fost purtate discuții: Am avut întrevederi, de exemplu, cu domnul Alaiba, ministrul Economiei, directorul APP, directorul Aeroportului, dar nu m-am întâlnit niciodată cu domnul Spînu.

Cine a ajutat compania să își deschidă reprezentanță în Moldova: Am făcut apel la un avocat, domnul Fală. Mi-a fost recomandat de cineva, dar nu voi spune de cine. L-am verificat.

Sediu într-un cămin social din Chișinău: Este provizoriu, a fost deschis doar pentru a avea prezență în Moldova și pentru a putea fi activi în cadrul procesului de licitație. Va fi cu siguranță schimbat.

Anularea și relansarea licitației: Am fost puțin surprinși și chiar decepționați, pentru că din punctul nostru de vedere, procesul a fost unul transparent și clar.

Lagardere va participa la noua licitație?: În continuare vom urmări îndeaproape cum va evolua această nouă licitație, condițiile care vor fi anunțate de autorități și vom decide împreună cu consiliul de administrare dacă răspundem la această licitație sau nu. În ciuda anulării acestei licitații și a tuturor informațiilor defăimătoare, apărute în presă, în ultimul timp, continuăm să rămânem aproape, să urmărim situația și să răspundem, eventual, la noile provocări.

Investițiile pe care Lagardere plănuia să le facă în aeroport: În infrastructura aeroportului – zero. În domeniul retail, vorbim de o investiție pe care o estimăm la 3-4 milioane de euro.

Caietul de sarcini, făcut după profilul Lagardere?: (Râde) Nu am participat niciodată la elaborarea caietului de sarcini, nu am fost consultați privitor la elaborarea lui. Nu cred că a fost făcut special pentru Lagardere, pentru că așa caiete de sarcini sunt clasice pentru industria noastră.

LeBridge a intrat în concurs pentru a simula competiția?: Nu pot să comentez aceste informații, pentru că nu cunosc compania respectivă.

Reintroducerea regimului Duty Free, o condiție pentru investiții?: Pentru binele pasagerilor și a aeroportului, nu este exclus ca la un moment dat să solicităm posibilitatea de a fi reintrodus regimul de Duty Free, dar la moment aceasta nu este nicio condiție pentru investiția noastră și nici nu a fost evocată niciodată în discuțiile cu autoritățile.

Dosarul de corupție din România: Azi nu este nicio anchetă pe fapte de corupție sau alte infracțiuni, în România. Este frustrant să găsim așa informații atât în România, cât și în Moldova, cu acuzări false la adresa companiei noastre, în condițiile în care concurenții noștri atât din Moldova, cât și din România, sunt suspectați și de multe ori cu suspecții dovedite pe fapte de corupție.

Încredere în autoritățile de la Chișinău. Mai este?: Da, în caz contrar nu aș fi fost azi aici. Totuși avem această neînțelegere vizavi de anularea licitației.

Amintim că Agenția Proprietății Publice (APP) a anunțat pe 20 februarie relansarea licitației publice în vederea selectării unui locatar pentru spațiile comerciale cu destinația de alimentație publică și comerț specializat pentru zona sterila din incinta Aeroportului Internațional Chișinău (AIC). Anunțul a venit după ce, la prima licitație cu strigare organizată de Guvern, au participat doar două companii – Lagardere și LeBridge. Șeful APP, Roman Cojuhari, susține că prima licitați nu a asigurat o concurență „suficientă”, în timp ce ministrul Infrastructurii și Dezvoltării Regionale, Andrei Spînu, este de părere că licitația a fost „sabotată” de oligarhul fugar Ilan Șor. „Au fost identificate carențe, s-a lansat o anchetă internă și ne vom clarifica”, a spus Spînu pe 21 februarie, în cadrul unei emisiuni televizate.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

SUA impun taxe comerciale de 25% pentru Moldova. Trump, în scrisoarea către Sandu: „Este o mare onoare”

Statele Unite ale Americii vor impune, începând cu 1 august 2025, un tarif comercial de 25% pentru toate produsele moldovenești exportate pe piața americană. Decizia este anunțată într-o scrisoare adresată președintei Maia Sandu, semnată de președintele american Donald Trump și publicată pe rețeaua sa socială.

Donald Trump precizează în scrisoarea adresată Maiei Sandu că tariful de 25% este „mai mic decât nivelul necesar pentru a corecta dezechilibrul comercial cu Republica Moldova”.

Totodată, liderul de la Casa Albă dă asigurări că, în cazul în care investitorii moldoveni vor produce direct pe teritoriul american, aceste tarife nu vor fi aplicate, iar aprobările vor fi acordate „rapid și eficient”.

În schimb, avertizează Trump, dacă autoritățile de la Chișinău vor decide să majoreze propriile taxe, valoarea acestora va fi adăugată peste cei 25% impuse deja de Washington.

Pe lângă Republica Moldova, noile tarife anunțate de Washington vizează și alte cinci state: Algeria, Brunei, Irak, Libia și Filipine. Tarifele variază între 20% și 30%, în funcție de țară. Potrivit administrației americane, măsura are scopul de a corecta dezechilibrele comerciale și de a proteja securitatea economică a Statelor Unite.

Solicitat pentru un comentariu, nici Guvernul, nici Președinția nu au răspuns, deocamdată.

Truth social/Donald Trump
Truth social/Donald Trump

Tarifele lui Trump

Amintim că administrația Trump, în aprilie anul acesta, a introdus tarife de import împotriva majorității partenerilor comerciali ai SUA. Taxele variau între 10% și 49%.

S-a anunțat că pentru China tarifele vamale vor fi de 34%, pentru Uniunea Europeană – 20%, pentru Marea Britanie – 10%. Cele mai ridicate tarife au fost impuse Cambodgiei – 49%, Vietnamului – 46% și Sri Lankăi 44%. Tarifele vamale au afectat și Moldova – 31%, Kazahstanul – 27% și Ucraina – 10%. Federația Rusă nu s-a regăsit pe lista țărilor afectate de taxele vamale. Se menționa că tarifele vor intra în vigoare pe 9 aprilie. Ulterior, Trump a adăugat încă 50% pentru China, majorând astfel suma totală a taxelor vamale la 104%.

Totuși, Trump a anunțat ulterior o pauză de 90 de zile, până pe 9 iulie, pentru a permite încheierea unor acorduri comerciale. În același timp, tariful de bază de 10% a fost, totuși, aplicat.

Referindu-se la scrisori, Trump a anunțat că în curând guvernele străine le vor primi. În acestea vor fi precizate valorile tarifelor pe care țările respective vor trebui să le plătească pentru importul de bunuri în SUA. Se subliniază că este vorba despre acele state care nu vor încheia acorduri cu Washingtonul.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!
Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: