Renaștere, partidul apropiat lui Șor, va promova neparticiparea la referendum: a fost înregistrat la CEC
Full Article 4 minutes read

Renaștere, partidul apropiat lui Șor, va promova neparticiparea la referendum: a fost înregistrat la CEC

Comisia Electorală Centrală (CEC) a înregistrat încă un participant la referendumul din 20 octombrie. Este vorba de Partidul „Renaștere”, apropiat politicianului Ilan Șor. Opțiunea aleasă este „NU”. Partidul își propune să promoveze neparticiparea la referendum.

Partidul „Renaștere” a depus actele la CEC, solicitând să fie înregistrat în calitate de participant la referendum, pe 3 septembrie. În aceeași zi, partidul a declarat că, în campania electorală, va îndemna cetățenii să voteze „Nu” la referendum.

Pe 6 septembrie, CEC a hotărât înregistrarea Partidului „Renaștere” în calitate de participant la referendum, cu opțiunea „NU”.

Proiectul a fost susținut de 6 membri CEC, doi au votat împotrivă.

Potrivit regulamentului privind particularitățile de înregistrare a participanților la referendum, în cazul în care subiecții își exprimă intenția de a promova neparticiparea la referendum (de a boicota referendumul), aceștia depun cererea privind înregistrarea în calitate de participant la referendum în condițiile la organul electoral corespunzător, iar în declarația privind opțiunea aleasă la referendum înscriu opțiunea „NU”.

Până în prezent, la CEC, au fost înregistrați în total 5 participanți la referendum: Partidul „Renaștere” – cu opțiunea aleasă „NU”, Partidul Comuniștilor din Republica Moldova – cu opțiunea aleasă „NU”, Partidul Verde Ecologist – cu opțiunea aleasă „DA”, Partidul Mișcarea Respect Moldova – cu opțiunea aleasă „DA” și Partidul Alianța Liberalilor şi Democraților pentru Europa – cu opțiunea aleasă „DA”.

***

În toamnă, pe 20 octombrie 2024, pe moldoveni îi așteaptă un referendum, al cărui rezultat ar putea fi includerea în Constituție a unei clauze privind ireversibilitatea direcției europene de dezvoltare a țării. În buletinele de vot va fi indicată întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?”. Se vor acorda două variante de răspuns: „Da” și „Nu”.

Pentru a desfășura campanie electorală pentru referendum, partidele trebuie să se înregistreze la CEC în calitate de participanți. Dacă nu au fost înregistrați de autoritate ca participanți la referendum, partidele nu pot desfășura activități de agitație electorală în vederea susținerii sau nu a referendumului și acțiunile acestora se consideră campanie ilegală.

Dreptul de a fi înregistrat în calitate de participant la referendum îl au:

1) partidele politice înregistrate până la data intrării în vigoare a actului cu privire la stabilirea datei referendumului;

2) blocurile electorale constituite și înregistrate în condițiile Codului electoral și în conformitate cu Instrucțiunea privind particularitățile constituirii și înregistrării blocurilor electorale;

Subiecții pot depune cererea privind înregistrarea în calitate de participant la referendum la Comisia Electorală Centrală, nu mai devreme de 60 și nu mai târziu de 30 de zile înainte de ziua votării. Perioada de depunere a documentelor pentru înregistrarea în calitate de participant la referendum este 21 august – 20 septembrie 2024, inclusiv.

***

Precizăm că, în luna august, și Blocul „Victorie” – care este format din politicienii și formațiunile apropiate lui Șor, inclusiv Partidul „Renaștere” – a depus actele ca să fie înregistrat pentru alegerile prezidențiale și referendum. CEC însă a refuzat să înregistreze blocul, invocând mai multe neconformități. Detalii AICIUlterior, echipa lui Șor a contestat în instanță decizia autorității electorale. Pe 29 august, cauza a fost examinată de Curtea Supremă de Justiție, care a respins recursul împotriva CEC.

Amintim în acest context că, pe 29 august 2024, CEC a decis să sesizeze Procuratura Anticorupție, dar și Ministerul Justiției, după ce a analizat veniturile și cheltuielile Partidului „Renaștere”. Instituția a constatat că partidul a utilizat 476 mii 366 lei, bani care lipsesc în raportul privind gestiunea financiară. Potrivit Comisiei, faptele constatate „constituie temei pentru inițierea procedurii de suspendare activității partidului politic”. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: