Renaștere va rămâne în afara cursei prezidențiale? CEC se va adresa Ministerului Justiției
Full Article 4 minutes read

Renaștere va rămâne în afara cursei prezidențiale? CEC se va adresa Ministerului Justiției

Comisia Electorală Centrală (CEC) a analizat veniturile și cheltuielile Partidului „Renaștere”, apropiat fugarului Ilan Șor. Instituția a verificat activitatea partidului pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 30 aprilie 2024 și a constatat că acesta a utilizat 476 mii 366 lei, bani care lipsesc în raportul privind gestiunea financiară. Comisia a decis să sesizeze Procuratura Anticorupție, dar și Ministerul Justiției. Potrivit Comisiei, faptele constatate „constituie temei pentru inițierea procedurii de suspendare activității partidului politic”. 

CEC a comunicat, pe 29 august, rezultatele Raportului privind controlul finanțării partidului politic „Renaștere” pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 30 aprilie 2024.

Comisia a constatat că „în perioada de referință, partidul politic a avut venituri în sumă totală de 545 de mii 474, 90 lei – în mare parte aceste venituri au fost sub formă de donații materiale de la persoane fizice, și juridice – sub formă de proprietăți, bunuri, lucrări sau servicii”.

Din cele 23 persoane care au făcut donații partidului, 8 persoane nu au înregistrat venituri sau au obținut venituri inferioare sumei donate. „În cazul a 5 persoane, fizice, au fost inițiate procese contravenționale. În cazul a 3 persoane, din cele 8, s-a constatat că acestea au beneficiat de pensii și prestații sociale”, au comunicat reprezentanții CEC.

În total, pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 30 aprilie 2024, CEC a constatat „utilizarea resurselor financiare estimate la suma 476 mii 366 lei, care lipsesc din raportul privind gestiunea financiară”.

Reprezentanții CEC au ajuns la concluzia că partidul a inclus în raportul privind gestiunea financiară pentru perioada 1 ianuarie 2024 – 30 aprilie 2024 „informații despre venituri și cheltuieli incomplete și superficiale”.

„Aceste fapte constituie temei pentru inițierea procedurii de suspendare activității partidului politic”, au menționat reprezentanții CEC.

Prin urmare, Comisia Electorală Centrală a hotărât să sesizeze Procuratura Anticorupție „asupra situației de organizare și desfășurare de către partidul politic „Renaștere” a evenimentelor politice socio-culturale, aparent în lipsa actelor ce ar confirma legalitatea obținerii și folosirii mijloacelor bănești în proporții deosebit de mari”. Totodată, Comisia va sesiza Ministerul Justiției „cu privire la întreprinderea acțiunilor în condițiile articolului 21 aliniat 2 și 3 din Legea 294/2007 privind partidele politice”.

Articolul 21. Limitarea activităţii partidelor politice

(1) Activitatea partidului politic poate fi limitată dacă prin acţiunile acestuia se aduc prejudicii grave pluralismului politic sau principiilor democratice fundamentale.

(11) Activitatea partidului politic poate fi limitată dacă partidul nu a depus raportul privind gestiunea financiară, în termenul și formatul stabilite de Comisia Electorală Centrală.

Partidul „Renaștere – Возрождение” a fost creat în toamna anului 2012. Atunci mișcarea politică și-a declarat oficial cursul ca fiind unul pro-Rusia. Formațiunea a devenit o perioadă „inactivă”, după decesul liderului acestuia, fostul deputat Vadim Mișin. Mișcarea a revenit, însă, în opinia publică, în special, odată cu organizarea de către politicianul fugar, Ilan Șor, condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „Frauda Bancară”, a protestelor anti-guvernamentale. Pe parcurs mai mulți deputați, dar și membri din teritoriu ai Partidului Socialiștilor din Moldova au părăsit formațiunea în favoarea „Renașterii”. Între ei se numără Vasile Bolea, Irina Lozovan, Alexandr Nesterovschi și Alexandr Suhodolskii.

Amintim că în august curent, Judecătoria Bălți a restricționat pentru 3 luni activitatea partidului „Șansa”, asociat cu oligarhul fugar Ilan Șor. Decizia a fost luată la cererea Ministerului Justiției al Republicii Moldova. Detalii AICI.

***

Menționăm, pe 20 octombrie curent, în Republica Moldova vor avea loc alegeri prezidențiale. Totodată pe moldoveni îi așteaptă un referendum.

Mai precizăm că, pe 7 august 2024, CEC a decis să nu înregistreze blocul „VICTORIE – ПОБЕДА” – format din partidul „Renaștere”, partidul „Forța de Alternativă și de Salvare a Moldovei”, partidul „Șansă” și partidul „Victorie” – pentru participare la referendumul republican constituțional și alegerile prezidențiale din 20 octombrie. Totodată, Comisia a decis să sesizeze Autoritatea Națională de Integritate pentru a-i verifica pe unii membri ai blocului. Cei din urmă, potrivit CEC, nu ar fi depus declarațiile de avere. Detalii AICI.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: