Parlamentul RM

Reniță prezintă „dovezi” privind autodenunțurile lui Plahotniuc și Iaralov la PG. Reacția instituției

Deputatul Iurie Reniță a publicat un document din care rezultă că Procuratura Generală a recepționat autodenunțurile lui Vlad Plahotniuc și a lui Serghei Iaralov în cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit un pachet, în care se prezumă că ar fi fost bani. Pe de altă parte, Procuratura Generală reiterează faptul că „nu a recepționat vreun autodenunț sau denunț de la cetățenii Plahotniuc și Iaralov”.

„Deoarece Procuratura Generală mușamalizează dosarele notorii de corupție, acuzându-mă (absolut nejustificat!) ba de una, ba de alta. Vă prezint cea mai incontestabilă probă documentară, care confirmă că autodenunțurile lui Plahotniuc și Iaralov au fost și sunt în continuare la Procuratura Generală, fapt negat cu vehemență săptămâna trecută de către Procuratura Generală”, a scris Iurie Reniță într-o postare pe Facebook.

Documentul publicat de Reniță reprezintă un raport adresat fostului procuror general, Eduard Harunjen, în care i se comunică faptul că „Procuratura Anticorupție a inițiat un dosar penal pe faptul finanțării ilegale a partidelor politice, ca urmare a informațiilor apărute în spațiul public referitor la unele finanțări dubioase a Partidului Socialiștilor, inclusiv autodenunțurile primite de la președintele Partidului Democrat, Vlad Plahotniuc, și vicepreședintele Partidului Democrat, Serghei Iaralov”.

facebook.com/iure.renita

Ulterior, Procuratura Generală a reiterat faptul că „nu a recepționat vreun autodenunț sau denunț de la cetățenii Plahotniuc și Iaralov nici în cazul înregistrărilor video în care Igor Dodon ar fi primit o pungă, în care se prezumă că ar fi fost bani, nici într-un alt caz gestionat de procurori”.

„Documentele pe care se fundamentează argumentația domnului deputat nu au tangență cu speța dată, acestea constituind procese verbale de audiere a martorilor într-un alt caz. Reiterăm că, depozițiile celor doi sunt parte a unei alte investigații, în cadrul unui alt proces penal aflat în derulare. Prin urmare, deputatul Reniță operează conștient cu frânturi de acte, pe care le atribuie la anumite cazuri concrete, inducând astfel societatea în eroare și încercând să obțină rating politic”, se arată în mesajul Procuraturii Generale.

Amintim că pe 6 mai, deputatul Iurie Reniță a declarat că Vladimir Plahotniuc și Serghei Iaralov au depus autodenunțuri la Procuratura Generală în cazul „kuliok”. Ulterior, Procuratura Generală a venit cu o reacție, precizând că nu a recepționat nici un autodenunț din partea celor doi.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

comisarul.ro

Guvernul dă undă verde unei companii din Constanța să investească €24 mln în Portul Internațional Giurgiulești

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securitatea Statului a examinat solicitările de aprobare prealabilă a unor investiții strategice. Între altele a fost avizată pozitiv propunerea companiei naționale „Administrația Porturilor Maritime” SA Constanța, România (CNAMP), care vrea să investească 24 milioane de euro în infrastructura Portului Internațional Liber Giurgiulești.

Consiliul pentru Examinarea Investițiilor de Importanță pentru Securiatea Statului a examinat și aprobat solicitarea CNAMP, care intenționează să investească peste 24 de milioane de euro în dezvoltarea infrastructurii Portului Internațional Liber Giurgiulești, gestionat, în prezent, de Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD).

Cererea privind obținerea aprobării prealabile a investițiilor prevede achiziționarea a 100% din capitalul social al ÎCS „Danube Logistics” SRL, o companie privată deținută în proporție de 100% de către BERD – investitorul general și operatorul Portului Internațional Liber Giurgiulești. 

Planul de investiții propus vizează dezvoltarea unui terminal cu rampe, amenajarea unui terminal pentru containere, modernizarea căii ferate, extinderea spațiilor de depozitare, digitalizarea activităților din port și implementarea de soluții pentru eficiență energetică și tranziție verde. 

Suplimentar, Consiliul a avizat pozitiv investițiile propuse de 13 companii care activează în domeniile comunicațiilor electronice, energiei, telecomunicațiilor și agriculturii. Pentru alte 12 companii, Consiliul a solicitat informații suplimentare, necesare finalizării procesului de analiză. 

Pe de alta parte, pentru 16 companii Consiliul a refuzat acordarea aprobării prealabile pentru investiții, din motive ce țin de riscuri la adresa securității economice a statului sau din cauza neconformării acestora cu solicitările de a furniza informații adiționale.

Consiliul a mai decis transmiterea unor notificări repetate către 68 de companii care nu au răspuns solicitărilor anterioare privind prezentarea informațiilor necesare. Alte 3 au primit un termen extins, în vederea completării dosarelor cu informațiile solicitate. În cazul a 5 companii, deciziile au fost amânate pentru o analiză suplimentară.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: