Replică de la Moscova despre dialogul inexistent dintre Moldova și Rusia: „Doamna Sandu nu ține cont de rezultatul alegerilor municipale”
Full Article 3 minutes read

Replică de la Moscova despre dialogul inexistent dintre Moldova și Rusia: „Doamna Sandu nu ține cont de rezultatul alegerilor municipale”

Kremlinul consideră că rezultatul alegerilor locale din Republica Moldova ar demonstra că moldovenii își doresc dezvoltarea relațiilor cu Federația Rusă. Declarația a fost făcută de către purtătorul de cuvânt al Kremlinului Dmitri Peskov, după ce, în ajun, președinta Maia Sandu a declarat că între Moldova și Rusia nu există un dialog din motivul că Moscova nu respectă locuitorii țării noastre.

Sandu: „Nu avem ce să discutăm”

Pe 13 noiembrie, Maia Sandu a participat la emisiunea „La 360 de grade”, de la Radio Moldova. Răspunzând la întrebările moderatoarei despre dialogul dintre Republica Moldova și Federația Rusă, președinta a declarat că acesta nu există, printre altele, din cauza lipsei de respect a părții ruse față de moldoveni

Acest dialog nu are loc din momentul când Rusia a pornit războiul asupra Ucrainei, din momentul când Federația Rusă și-a propus să răstoarne Guvernul de la Chișinău, și-a propus să destabilizeze prin toate căile Republica Moldova. (…) Noi am avut o atitudine constructivă și am anunțat asta din 2021. Dar atitudinea noastră se bazează pe respect pentru cetățeanul nostru. (…) În momentul în care Federația Rusă nu respectă cetățenii noștri, nu avem ce să discutăm. În momentul în care Federația Rusă ucide oameni nevinovați în Ucraina, e foarte greu să discutăm despre ceva”, a spus șefa statului.

Președinta a declarat că Moldova își dorește că dezvolte relații de prietenie cu toate țările. Însă, a precizat Sandu, atunci când cineva arată „o lipsă totală de respect” față de moldoveni, relația n-are cum să fie bună.

Noi suntem o țară prietenoasă și ne dorim să avem relații cu cu toată lumea. Și politica noastră demonstrează acest lucru. Dar politica noastră externă se bazează pe interesul Republicii Moldova și a cetățenilor noștri. În momentul în care cineva arată lipsă totală de respect pentru cetățenii noștri, atunci relația evident că nu are cum să fie bună”, a declarat aceasta.

„Doamna Sandu nu ia în calcul rezultatele alegerilor municipale”

Ulterior, pe 14 noiembrie, în cadrul unor declarații de presă, purtătotul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a comentat afirmațiile președintei Sandu.

Doamna Sandu nu ia în calcul rezultatele alegerilor municipale, unde partidul său nu a fost deloc susținut. Iar rezultatele arată exact contrariul: oamenii susțin mai mult forțele politice care sunt în favoarea unei abordări mai echilibrate a relațiilor internaționale. Acest lucru înseamnă, printre altele, nu o linie intenționată de reducere a oricărui dialog cu Rusia”, a spus acesta.

Peskov a menționat că în Moldova sunt „mulți susținători ai dezvoltării cooperării” cu Rusia, lucru care a fost „foarte clar demonstrat de rezultatele ultimelor alegeri municipale”.

***

Amintim că, pe 5 noiembrie, în Republica Moldova au avut loc alegeri locale generale. îÎn urma primului tur de scrutin, PAS a câștigat în 225 localități – fiind cel mai bun rezultat obținut de vreun partid. În municipiul Chișinău, alegerile au fost câștigate de către Ion Ceban, care a aobținut al doilea mandat de primar.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: