Replica Mitropoliei Basarabiei pentru cea a Moldovei: toți clericii care ies de sub asuprirea moscovită sunt binecuvântați
Full Article 3 minutes read

Replica Mitropoliei Basarabiei pentru cea a Moldovei: toți clericii care ies de sub asuprirea moscovită sunt binecuvântați

Mitropolia Basarabiei acuză Mitropolia Moldovei că se bazează în activitatea sa „pe abuz de putere” și „constrângere”, dar nu pe libera alegere. Drept dovadă, Mitropolia invocă sancționarea disciplinară a preoților care aleg să părăsească jurisdicția Mitropoliei Moldovei în favoarea celei a Basarabiei. Într-un comunicat emis, Mitropolitul Petru a dat asigurări că Mitropolia Basarabiei îi primește și îi va primi în comuniune pe toți preoții și diaconii români din Republica Moldova și Ucraina, care vor decide să părăsesc jurisdicția Patriarhiei Moscovei.

„Un șir de canoane ortodoxe permit clericilor să se separe de o ierarhie abuzivă și asupritoare, imorală, coruptă și simonistă, care propagă erezia războiului și omuciderii, cum se vede astăzi în cazul războiului nedrept din Ucraina”, anunță Mitropolia Basarabiei.

Potrivit sursei citate, în sprijinul acestor preoți vine Canonul 15 (partea a II-a) a Sinodului I-II de la Constantinopol (861). Un argument în plus, susține mitropolia Basarabiei, ține de „realitatea etnică sau de neam”.

„Peste 82% dintre cetățenii Republicii Moldova sunt etnici români și o bună jumătate a acestora deja și-au redobândit cetățenia română, astfel încât pretențiile Patriarhiei Moscovei de a exercita jurisdicția sa abuzivă asupra lor este lipsită de orice fundament real”, precizează sursa citată.

Mitropolia Basarabiei susține, în acest context, că toți clericii care ies de sub „asuprirea bisericească moscovită” sunt clerici canonici și binecuvântați, iar Mitropolia Basarabiei îi va încadra oficial ca angajați ai Bisericii Ortodoxe Române, aceștia beneficiind de toate avantajele, inclusiv sub aspectul sprijinului financiar, conform legislației în vigoare aplicabile tuturor cultelor religioase.

Amintim că, pe 27 iunie, Mitropolitul Vladimir i-a revendicat dreptul de a oficia slujbe preotului Alexei Sîrbu din Puhoi, deoarece acesta a părăsit clerul Bisericii Ortodoxe din Moldova, care se subordonează Bisericii Ortodoxe din Rusia. NM a aflat că decizia mitropolitului s-a datorat faptului că parohul Alexei Sîrbu s-a alăturat Mitropoliei Basarabiei din componența Bisericii Ortodoxe Române. Potrivit unor surse neconfirmate oficial, motivul mutării clericului ar fi dezacordul acestuia față de relația strânsă dintre Mitropolitul Vladimir și Patriarhul Kirill al Rusiei, care este un susținător al regimului de la Kremlin și al invaziei din Ucraina.

Ulterior, pe 29 iunie, Mitropolia Basarabiei a declarat că măsurile luate de Mitropolia Moldovei în raport cu protoiereul Alexei Sîrbu, parohul bisericii „Sfântul Ierarh Nicolae” din satul Puhoi, raionul Ialoveni, sunt „nule” și „abuzive”. Mitropolitul Petru a declarat că preotul Alexei Sîrbu poate oficia și în continuare, fără nici o restricție, slujbe – declarații criticate de Mitropolia Moldovei. Entitatea bisericească a declarat pe 1 iulie că decizia Mitropoliei Basarabiei de a-l primi pe Alexei Sîrbu în jurisdicția sa ar „contravine Sfintelor Canoane”.


Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

Хотите поддержать то, что мы делаем?

Вы можете внести вклад в качественную журналистику, поддержав нас единоразово через систему E-commerce от банка maib или оформить ежемесячную подписку на Patreon! Так вы станете частью изменения Молдовы к лучшему. Благодаря вашей поддержке мы сможем реализовывать еще больше новых и важных проектов и оставаться независимыми. Независимо от того, как вы нас поддержите, вы получите небольшой подарок. Переходите по ссылке, чтобы стать нашим соучастником. Это не сложно и даже приятно.

Поддержи NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: