Schimb de replici la ședința plenară a Parlamentului din 21 martie. În timpul dezbaterilor pentru proiectul de lege PAS privind pilotarea votului prin corespondență, deputatul independent Vadim Fotescu, membru al echipei oligarhului fugar Ilan Șor, condamnat la 15 ani de închisoare în dosarul „frauda bancară“, a acuzat majoritatea parlamentară că, prin această inițiativă, ar încerca să „fraudeze” alegerile prezidențiale. În replică, deputatul PAS Vitali Gavrouc l-a îndemnat pe Fotescu să povestească grupului de autori al inițiativei legislative „toate mecanismele de fraudare a alegerilor pe care le cunoaște”, pentru ca acesta să elaboreze soluții pentru ale contracara. Precizăm că asupra Partidului neconstituțional „ȘOR”, condus de Ilan Șor și membrul al căruia Fotescu a fost, planează suspiciuni privind fraudarea alegerilor pentru funcția de bașcan al Găgăuziei prin coruperea alegătorilor.
În timpul ședinței, deputatul PAS Vitali Gavrouc a prezentat proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență. În cadrul rundei întrebări-răspunsuri pe marginea inițiativei legislative, deputatul independent Vadim Fotescu a criticat-o. În mod special, parlamentarul a pus la îndoială faptul că proiectul a fost elaborat timp de un an și jumătate, după cum a afirmat Gavrouc în timpul prezentării.
„Sincer vorbind, este foarte rușinos să asculți un astfel de discurs, o prezentare a unui proiect al cărui scop principal este de a mușamaliza falsificarea viitoarelor alegeri. Dar să ne întoarcem la domeniul juridic. Am adresat această întrebare de multe ori în spațiul public, dar vreau să revin la ea. Poveștile dvs despre faptul că acest proiect a fost pregătit timp de un an și jumătate nu este clar de către cine, nu a fost discutat în spațiul public, iar acum aveți tupeul să spuneți de la tribuna Parlamentului că l-ați pregătit timp de un an. Nu am văzut nicio pregătire. Acum să revenim la articolul 11 din Codul Electoral”, a spus acesta.
Fotescu nu a reușit să-și termine intervenția, întrucât opoziția și majoritatea parlamentară au început să-și arunce replici acide. Haosul a durat mai bine de un minut, apoi Vadim Fotescu i-a solicitat președintelui Parlamentului Igor Grosu să-și „calmeze colegii”, adică deputații PAS.
„Nu, domnule deputat. Știți care-i problema? Mie îmi vine greu să calmez când un specimen a unei grupări criminale organizate, care a cumpărat ani de zile voturi, dă lecții de corectitudine electorală la alții. Asta-i misiune imposibilă”, i-a răspuns Grosu.
Ulterior, atmosfera s-a calmat, iar deputatul Fotescu i-a acordat lui Gavrouc o întrebare legată de articolul 11 din Codul Electoral. „Sistemul electoral și ordinea de constituire a circumscripțiilor și organelor electorale nu pot fi modificate cu cel puțin un an înainte de alegerile naționale. De ce credeți că puteți încălca o lege pe care tot dvs ați adoptat-o? Sau aceste schimbări nu vor afecta viitoarele alegeri prezidențiale?”, a spus el.
Vitali Gavrouc i-a răspuns colegului său din opoziție, inclusiv la remarcile făcute înainte de a-și pune întrebarea.
„Când ați spus „nu este clar de către cine”, este vorba de deputați din fracțiunea PAS care au inițiativă, ori în persoană, ori în grup, grup de interes, cum vă place. Deci s-au adunat și au discutat și au discutat foarte mult. Nu neapărat că v-au invitat pe dvs. Cu atât mai mult că, dacă nu greșesc, de un an nu ați cam fost la ședințe și poate nici nu ați văzut. Referitor la fraudare vreau să vă spun că, având în vedere experiența dvs bogată, a fracțiunii dvs, în fraudarea alegerilor, noi vă încurajăm să veniți la grupul de autori și să ne povestiți în detalii toate mecanismele de fraudare pe care le cunoașteți, așa încât noi să elaborăm soluții pentru aceastea”, a menționat formațiunii de guvernare.
Iar referitor la întrebarea lui Fotescu, Gavrouc a declarat: „Vreau să vă spun că dvs n-ați citit atent Codul Electoral și Comisia de la Veneția nu recomandă schimbarea legislației electorale cu mai puțin de un an până la alegeri în cazul când este vorba de limitarea dreptului la vot. Când este vorba despre lărgirea votului, așa restricție nu există”.
***
Precizăm că proiectul de lege privind pilotarea votului prin corespondență a fost înregistrat în Parlament de un grup de deputați PAS pe 1 martie. Potrivit deputaților PAS, proiectul vine să ușureze procesul de vot pentru cetățenii din diasporă, în special în țările unde distanțele până la secțiile de vot sunt foarte mari. Autorii proiectului spun că votul prin corespondență va fi implementat, pentru început, în Canada și Statele Unite, pentru ca instituțiile statului să se poată asigura că mecanismul protejează votul fiecărui cetățean.
Alegerile prezidențiale care vor avea loc în toamna 2024 se vor desfășura concomitent cu un referendum privind eurointegrarea țării noastre.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!