„Republica Moldova are prieteni adevărați”. Principalele declarații ale președinților Sandu, Iohannis, Duda și Zelenski
Full Article 3 minutes read

„Republica Moldova are prieteni adevărați”. Principalele declarații ale președinților Sandu, Iohannis, Duda și Zelenski

Cei patru lideri de stat care au participat pe 27 august la festivitățile consacrate Zilei Independenței Republicii Moldova au susținut o conferință de presă comună. Președinta țării Maia Sandu a menționat că succesul Chișinăului depinde în mare măsură de relațiile cu țările vecine, cu partenerii internaționali și cu alte țări. Președintele Poloniei Andrzej Duda a reiterat că este adeptul „politicii ușilor deschise”, liderul de la București Klaus Iohannis a amintit că România este cel mai apropiat partener al Moldovei, iar președintele ucrainean Vladimir Zelenski a vorbit despre recunoașterea perspectivei europene a Moldovei, Ucrainei și Georgiei de către UE.

Maia Sandu a adresat un mesaj de mulțumire pentru liderii celor trei țări care au venit pe 27 august la Chișinău. Șefa statului a remarcat că nu există state independente fără prieteni apropiați și parteneri internaționali de încredere. Președinta țării a accentuat importanța susținerii între țările vecine.

„Aceste prietenii ne oferă oportunități de dezvoltare tuturor, iar sprijinul pe care îl avem de la București, Varșovia, Kiev sau Chișinău ne deschide tuturor noi piețe de desfacere, ne mărește capacitatea de export, ne aduce investiții străine și ne ajută la crearea locurilor de muncă. Ca țară independentă, este important să fim și noi prezenți în sprijinul partenerilor noștri”, a menționat Sandu.

Maia Sandu a mai spus că Moldova își va aduce aportul la stabilitatea, securitatea și prosperitatea regională: „Republica Moldova are prieteni adevărați și parteneri regionali de încredere. Republica Moldova își dorește o implicare mai activă la nivel regional și global”.

Președintele Klaus Iohannis a amintit că România a fost prima țară care a recunoscut independența Republicii Moldova în 1991. Acesta a dat asigurări că Bucureștiul rămâne principalul partener al Chișinăului și susține dezvoltarea, modernizarea și integrarea europeană a Moldovei: „Mă aflu la Chișinău pentru a reconfirma angajamentul ferm și amplu al României în sprijinul proceselor de reformă și integrare europeană asumată de autoritățile din Republica Moldova”.

Președintele Poloniei Andrzej Duda a menționat că Moldova și Ucraina sunt cele mai apropiate țări de UE și parteneri regionali. „Suntem adepții politicii ușilor deschise în UE, ai primirii următoarelor țări”, a menționat Duda.

Președintele Ucrainei Vladimir Zelenski a vorbit despre importanța securității regionale. Acesta a mulțumit partenerilor pentru participarea la Platforma Crimeea și a menționat că atât Moldova, cât și Ucraina se confruntă cu provocări comune.

„Țările noastre marchează 30 de ani de independență în condiții deloc ușoare, care ne tot încearcă rezistența. În acest sens, le doresc cetățenilor rezistență și putere. (…) În 19 iulie, președinții Moldovei, Ucrainei și Georgiei au lansat proiectul Trio Asociat, care vizează apropierea statelor noastre de UE. Ne așteptăm la sprijinul acestei inițiative de către Polonia, România și alte state-membre ale UE. Următorul pas ar trebui să devină recunoașterea perspectivei europene a țărilor din Trio Asociat”, a menționat Zelenski.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: