Republica Moldova, lider în implementarea acquis-ului comunitar pentru 2024, cu progrese remarcabile în energie și eficiență energetică

Republica Moldova s-a clasat pe primul loc între cele nouă țări non-UE membre ale Tratatului Comunității Energetice în ceea ce privește implementarea acquis-ului comunitar pentru anul 2024. Performanța a fost evaluată la 66%, conform raportului anual al Secretariatului Comunității Energetice, datorită progreselor importante în domeniul eficienței energetice și al surselor regenerabile de energie.

În domeniul eficienței energetice, Republica Moldova a obținut un scor de 84%, fiind remarcată pentru realizări precum etichetarea produselor eficiente energetic, care a fost evaluată la 94%. Acest rezultat a fost posibil prin transpunerea Regulamentului-cadru al Uniunii Europene privind etichetarea și prin actualizarea cerințelor naționale pentru etichetarea a cinci grupuri de produse.

De asemenea, Programul privind implementarea mecanismului de obligații în eficiența energetică pentru perioada 2024-2026 și Programul de finanțare „Fondul pentru Eficiență Energetică în sectorul Rezidențial” au contribuit la obținerea unui scor de 92% la capitolul dedicat finanțării și sistemelor de obligații. În privința eficienței energetice a clădirilor, raportul subliniază un progres de 90%, datorită transpunerii complete a Directivei privind performanța energetică a clădirilor (EPBD) și adoptării unor regulamente aferente implementării legislației primare.

Un rol esențial în aceste progrese l-a avut Centrul Național pentru Energie Durabilă (CNED), care gestionează proiectele de eficiență energetică și promovează dezvoltarea durabilă. Centrul, subordonat Ministerului Energiei, coordonează implementarea politicilor de stat în domeniile atribuite și atrage resurse financiare pentru finanțarea și promovarea proiectelor.

În sectorul energiei regenerabile, Moldova a realizat progrese importante prin transpunerea Directivei RED II, care a permis crearea comunităților de energie regenerabilă și stabilirea unui mecanism de sprijin bazat pe piață. Țara a stabilit ținta generală și cele sectoriale pentru energia regenerabilă în consumul final brut de energie, conform obiectivelor pentru anul 2030. Progresul actual în atingerea țintei de 27% energie regenerabilă până în 2030 a fost evaluat la 73%. Capacitatea totală a instalațiilor de energie regenerabilă din Republica Moldova a ajuns la 345 MW în 2023, ceea ce evidențiază eforturile constante în acest sector.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: