Republica Moldova și Italia au semnat acordul în domeniul securității sociale. Ce prevede acesta?
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova și Italia au semnat acordul în domeniul securității sociale. Ce prevede acesta?

Șefa statului, Maia Sandu, și ministrul italian al Muncii și Politicilor Sociale, Andrea Orlando, au semnat acordul în domeniul securității sociale. 

Potrivit Ministerului Sănătății, Muncii și Protecției Sociale, procesul de negociere pe marginea acordului a demarat la inițiativa părții moldave, fiind condiționat de numărul mare de cetățeni care activează pe teritoriul statului italian.

Scopul acordului este ca cetățenii Republicii Moldova care au muncit în Italia, la atingerea vârstei de pensionare să beneficieze de pensie din acest stat și, totodată, pe perioada de activitate să fie asigurați cu un venit sub formă de prestații sociale în cazul producerii unui accident de muncă sau survenirii unei boli profesionale, fie asigurarea membrilor familiei în caz de deces al întreținătorului.

Astfel, persoanele îndreptățite vor beneficia de pensii pentru limită de vârstă, pensii de dizabilitate cauzată de o afecțiune generală, pensii şi indemnizații de dizabilitate cauzată de un accident de muncă sau o boală profesională și pensii de urmaş.

Conform prevederilor acordului, fiecare stat va calcula și va achita pensia calculată proporțional perioadei de asigurare realizate pe teritoriul propriu în conformitate cu legislația națională în domeniu.

Menționăm, că Republica Moldova a încheiat până în prezent acorduri de securitate socială, bazate pe principiul proporționalității și exportului de prestații sociale, cu 14 state.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: