Republica Moldova va procura energie electrică mai ieftină din România
Full Article 2 minutes read

Republica Moldova va procura energie electrică mai ieftină din România

Din 1 decembrie Republica Moldova va procura din nou energie electrică de la compania românească „Hidroelectrica”. Prețul de achiziție conform contractului este de 450 RON/MWh. Informațiile au fost confirmate de către SA „Energocom” .

„Vom procura din nou energie electrică de la compania românească „Hidroelectrica” – 100 MWh bandă (24 de ore din 24) în perioada 1-11 decembrie și 20 MWh bandă din 12 decembrie până pe 31 decembrie, potrivit unui comunicat emis de companie”, se arată în nota emisă de Energocom.

Prețul de achiziție conform contractului este de 450 RON/MWh, echivalentul a 90 euro, ceea ce constituie cu circa 140 euro mai puțin ca în luna noiembrie, când prețul mediu pentru 1 MWh de energie electrică din România a constituit 231 de euro.

Astfel, din 1 decembrie, volumul de electricitate furnizat din România în baza contractelor bilaterale va crește la 5.100 MWh în zilele de lucru și 5.800 MWh în week-end din necesarul zilnic de aproximativ 10.000 MWh.

Amintim că, pentru 30 noiembrie, S.A. „Energocom”, pe lângă contractele bilaterale, a achiziționat energie electrică peste 8.800 MWh de pe bursa OPCOM, respectiv, nu există deficit.

Totodată, pe 30 noiembrie ANRE va examina solicitările privind creșterea tarifelor de furnizare a energiei electrice de către Î.C.S. „Premier Energy” S.R.L. și de către S.A. „Furnizarea energiei electrice Nord”.

De când SA „Energocom” a început să cumpere electricitate de pe OPCOM (compania statului creată pentru liberalizarea pieței de energie electrică), întreprinderea a achiziționat timp de o lună curent electric în valoare totală de 51,6 milioane de euro. Aceste procurări zilnice constituie 2/3 din necesarul Republicii Moldova, fiind și cele mai costisitoare achiziții din domeniu.

Începând cu 1 noiembrie, Moldova achiziționează în premieră energie electrică la bursa românească OPCOM. Asta după ce nu Chișinău și Tiraspol au eșuat să semneze un nou contract și astfel nu mai cumpărăm curent produs pe bază de gaze rusești de la centrala de la Cuciurgan (MGRES), din stânga Nistrului.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: