„Respingem recentele atacuri publice formulate de PSRM și Șor”. Diplomații europeni, solidari cu Peter Michalko
Full Article 2 minutes read

„Respingem recentele atacuri publice formulate de PSRM și Șor”. Diplomații europeni, solidari cu Peter Michalko

Ambasadori din 22 de state, dar și și cel al Uniunii Europene au semnat o declarație prin care resping atacurile asupra șefului Delegației UE la Chișinău, Peter Michalko. Textul a fost publicat pe 25 februarie de Ambasada României în Republica Moldova. Reacția vine după ce Partidul Socialiștilor, dar și Ilan Șor au criticat declarațiile ambasadorului european. 

„Noi, ambasadorii Uniunii Europene și ai statelor membre ale UE dorim să respingem recentele atacuri publice asupra ambasadorului Peter Michalko și a altor ambasadori formulate de Partidul Socialiștilor și de deputatul fugar Ilan Șor. Ambasadorii UE și ai statelor membre UE observă evoluțiile interne, concentrându-se pe compatibilitatea legilor și practicilor interne cu angajamentele internaționale ale Republicii Moldova, inclusiv cele față de Uniunea Europeană, în conformitate cu mandatele lor și în respect deplin față de independența și suveranitatea Republicii Moldova”, se arată în declarație.

Semnatarii sunt ambasadori ai: Uniunii Europene, Finalnda, Austria, Belgia, Bulgaria, Republica Cehă, Cipru, Croația, Danemarca, Estonia, Franța, Germania, Grecia, Irlanda, Italia, Letonia, Lituania, Olanda, Polonia, România, Republica Slovacă, Spania, Suedia.

DECLARAȚIA COMUNĂ
A AMBASADORILOR STATELOR MEMBRE UE DIN REPUBLICA MOLDOVA

Noi, ambasadorii Uniunii Europene și ai…

Publicată de Ambasada României în Republica Moldova pe Joi, 25 februarie 2021

***

Pe 23 februarie, PSRM l-au acuzat pe Peter Michalko de amestec în treburile înterne ale țării. Socialiștii s-au arătat indignați de declarația șefulului misiunii UE în Republica Moldova cu privire la activitatea Consiliului Audiovizualului și dezinformarea din unele mijloace de presă.

Și Partidul „ȘOR” a lansat acuzații dure în adresa șefului Delegației UE la Chișinău. Liderul formațiunii, deputatul Ilan Șor, care este anchetat penal într-un dosar privind frauda bancară, l-a acuzat pe Michalko de amestec în treburile interne ale țării.

Declarația a fost făcută după ce  ambasadorul UE în Republica Moldova a declarat că țara trebuie să aibă un guvern de încredere și este „îngrijorător” atunci când în negocierile pentru formarea executivului participă persoane implicate în frauda bancară.

De asemenea, Michalko a afirmat că legile votate de PSRM, Partidul „Șor” și mai mulți deputați neafiliați la sfârșitul anului trecut sunt „controversate și în mai multe privințe au împins țara înapoi, inclusiv din punct de vedere al reformelor și angajamentelor luate de Republica Moldova în privința partenerilor internaționali”.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: