Restanțele salariale de la CFM: întreprinderea vinde locomotive și vagoane vechi pentru a acoperi datoriile

Întreprinderea de stat „Calea Ferată din Moldova” (CFM) a scos la mezat un nou lot de echipamente vechi, în speranța să acumuleze fondurile necesare pentru plata restanțelor salariale. Este vorba, în special, despre locomotive și vagoane, care au depășit cu mult termenul de exploatare. Din cauza stării tehnice precare și a lipsei investițiilor în modernizare, aceste unități nu mai pot fi utilizate, relatează Radio Moldova.

85 de locomotive vor fi scoase la licitație. Dintre acestea, doar 15 se află la Chișinău, restul – la stația din Berești. Toate au o vechime de 25 de ani, iar lipsa pieselor de schimb face exploatarea lor o adevărată provocare pentru inginerii de la CFM.

Care e sensul să le repari, dacă pot fi vândute și achitate restanțele salariale. Cu atât mai mult că locomotivele sunt amortizate, au 25 de ani. Avem bază la Căinari, Berești, sunt patru schimburi, câte cel puțin doi lucrători, iar acest fier trebuie păzit, când poate fi vândut. În procesul de exploatare, locomotivele au fost reparate. Spre exemplu, locomotivele Diesel, după fiecare 120 de mii de kilometri, au fost duse la reparație”, a relatat Iurie Preguza, inginer șef CFM.

La stația din Basarabeasca sunt și vagoane refrigeratoare, care la fel, sunt învechite. La vânzare vor fi scoase 17 vagoane de acest tip, inclusiv deșeuri de metale feroase și neferoase, precum și piese de schimb neutilizate.

Pentru licitație se pregătesc vagoane-cisterne, platforme. Documentele se pregătesc deja și vor fi expuse la licitație”, a precizat Iurii Franișin, șef adjunct departament CFM.

Mișcare nu este, piese de schimb nu sunt. Scoatem de la unul și punem la altul. Când am venit la depoul de locomotive erau 9 secții сu locomotive cu 3 secțiuni”, a relatat Rodion Ceavdari, inginer șef depoul Basarabeasca.

Restanțele salariale ale CFM față de cei aproximativ cinci mii de angajați sunt de peste 190 de milioane de lei. Potrivit Ministerului Infrastructurii și sindicatelor, datoriile ar putea fi achitate până în toamna acestui an.

Amintim că feroviarii au protestat de mai multe ori pentru că nu le sunt achitate restanțele salariale, care au ajuns la milioane de lei. Totodată, este de menționat faptul că în jur de o mie de pensionari care continuă să lucreze la Calea Ferată ar putea rămâne fără lucru în urma reducerilor de personal, anunțate recent de CFM, în contextul unui proces amplu de optimizare a cheltuielilor.

Calea Ferată din Moldova se confruntă cu un șir de probleme care periclitează activitatea întreprinderii. Pentru a redresa situația în domeniu, Guvernul își propune să relanseze activitatea CFM prin investiții în infrastructură. Astfel, anual, statul ar putea aloca, timp de cinci ani, 400 de milioane de lei pentru întreținerea și modernizarea rețelei feroviare, în baza unui contract multianual care urmează a fi semnat între Ministerul Infrastructurii și Calea Ferată din Moldova, în urma unor consultări publice.

Situația la CFM a început să se agraveze după luna august 2022, atunci când tranzitul feroviar din Ucraina a scăzut drastic, odată cu redeschiderea portului Odesa. Asta a dus la diminuarea veniturilor întreprinderii și la întârzieri tot mai mari la plata salariilor angajaților, care au început să se confrunte cu restanțe de câteva luni. În plin regres financiar și cu datorii la salarii de milioane de lei, CFM a decis să instituie, din septembrie 2024, un program de patru zile lucrătoare pe săptămână.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: