Rețeaua de socializare deținută de Elon Musk riscă să fie amendată de UE cu până la 6% din venitul global anual
Full Article 2 minutes read

Rețeaua de socializare deținută de Elon Musk riscă să fie amendată de UE cu până la 6% din venitul global anual

Rețeaua de socializare X, care aparține miliardarului american Elon Musk, riscă să fie amendată de UE cu până la 6% din venitul global anual al acesteia. Se întâmplă după ce Comisia Europeană a stabilit, preliminar, că rețeaua de socializare a încălcat Legea privind serviciile digitale. 

Pe 12 iulie, Comisia Europeană a anunțat că rezultatele preliminare ale unei investigații pe care a efectuat-o indică faptul că platforma X a încălcat prevederile Legii privind serviciile digitale (DSA).

Una dintre încălcările menționate de executivul UE se referă la vânzarea bifelor albastre. Inițial, acestea au fost create ca o modalitate de a verifica utilizatori precum oficiali guvernamentali, persoane publice și jurnaliști, în eforturile de a limita dezinformarea, însă după ce Elon Musk a achiziționat X în 2022, a schimbat această politică, permițând utilizatorilor să cumpere bifele.

Comisia Europeană consideră că vânzarea bifelor albastre pe X ar putea duce la înșelarea a milioane de utilizatori. „Deoarece oricine se poate înscrie pentru a obține un astfel de statut „verificat”, acest lucru afectează negativ capacitatea utilizatorilor de a lua decizii libere și în cunoștință de cauză cu privire la autenticitatea conturilor și a conținutului cu care interacționează. Există dovezi ale unor actori rău intenționați care abuzează de „contul verificat„ pentru a înșela utilizatorii”, se arată într-un comunicat publicat de instituție.

X nu a respectat și alte domenii ale DSA, precum interzicerea utilizării unor tehnici înşelătoare folosite pentru a manipula comportamentul utilizatorilor, precum şi transparenţa în ceea ce priveşte publicitatea şi permiterea accesului adecvat la date pentru cercetători.

Comisia Europeană a precizat că X are dreptul să se apere. Însă dacă rezultatele investigației se vor confirma, Comisia Europeană va aplica amenzi rețelei de socializare și va solicita schimbări. Mărimea sancțiunilor s-ar putea ridica până la 6% din venitul global anual al rețelei de socializare.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: