Imagine simbol/MAEIE

Rezoluție: Sute de deputați europeni cer Consiliului European să aprobe deschiderea negocierilor privind aderarea Moldovei și Ucrainei la UE

Parlamentul European (PaE) a adoptat miercuri, 13 decembrie, o rezoluție prin care îi cere Consiliului European să decidă, în cadrul reuniunii din 14 – 15 decembrie, începerea negocierilor de aderare cu Republica Moldova și Ucraina. Textul a fost susținut cu votul a 468 de europarlamentari. Au votat împotrivă 99 de membri ai PaE, iar 58 s-au abținut, precizează comunicatul emis de PaE.    

Potrivit sursei citate, deputații  Parlamentului European i-au cerut Consiliului European să decidă, la reuniunea din 14-15 decembrie, deschiderea negocierilor de aderare cu Ucraina și Republica Moldova. Cu condiția să fie implementate anumite reforme, ei spun că ar trebui să fie deschise discuții de aderare și cu Bosnia și Herțegovina, iar Georgiei – să i se acorde statutul de candidat.

Deputații europeni au salutat noul Plan de creștere pentru Balcanii de Vest și au solicitat liderilor UE să adopte, de asemenea, fără întârziere, cadrul de negociere, „odată ce cerințele relevante sunt îndeplinite de țările candidate, pentru a începe rapid negocierile de aderare”.

„UE ar trebui să stabilească termene clare pentru ca țările candidate să încheie negocierile de aderare la UE până la sfârșitul acestui deceniu”, se menționează în textul rezoluției adoptate de europarlamentari.

Totuși, nu ar trebui să existe o cale rapidă pentru aderare, spun ei. Deputații insistă asupra faptului că criteriile de la Copenhaga trebuie îndeplinite pentru a se asigura că țările candidate și potențial candidate demonstrează un angajament consecvent și de durată față de democrație, statul de drept, drepturile omului și respectul și protecția minorităților și reformele economice.

***

Amintim că în iunie 2022, Uniunea Europeană a acordat Republicii Moldova și Ucrainei statutul de candidat la aderare. În schimb, a negat Georgiei acest statut, cerând mai multe reforme de la Tbilisi. Pentru a trece la pasul următor, care este deschiderea negocierilor de aderare, Comisia Europeană a definit 9 condiționalități pentru Chișinău, între ele lupta împotriva corupției larg răspândite şi reformele judiciare.

În noiembrie 2023, Comisia Europeană a recomandat Uniunii Europene să înceapă discuțiile privind aderarea Republicii Moldova. Decizia finală va fi luată de Consiliul European, în cadrul summitului șefilor de state și de guverne din țările UE, care va avea loc la Bruxelles, în perioada 14-15 decembrie. Autoritățile de la Chișinău au declarat principalul obiectiv – aderarea Republicii Moldova la UE până în anul 2030.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

CEC a stabilit regulile de participare la parlamentare: ce trebuie să cunoască cei care aspiră la fotoliul de deputat

Comisia Electorală Centrală (CEC) a publicat condițiile de participare în calitate de candidat la alegerile parlamentare din 28 septembrie 2025. Potrivit CEC, pot candida persoanele cu drept de vot care au împlinit vârsta de 18 ani, inclusiv în ziua scrutinului, dețin cetățenia Republicii Moldova și nu au restricții legale privind exercitarea acestui drept.

Dreptul de a desemna candidați îl au:

  • Partidele politice, care au dreptul de a participa la alegeri, în baza datelor prezentate de Agenția Servicii Publice și care au fost confirmate de către CEC;
  • Blocurile electorale constituite și înregistrate de către CEC;
  • Cetățenii care își înaintează propria candidatură independent, cu condiția ca aceștia să nu fi fost membri sau susținători ai unui partid politic în ultimele 70 de zile înainte de ziua alegerilor.

    În cazul partidelor politice și a blocurilor electorale, desemnarea candidaților la funcția de deputat se face printr-o procedură specială în cadrul ședințelor organelor statutare ale partidelor și/sau blocurilor electorale, confirmată prin procese-verbale, împreună cu lista nominală a participanților la ședința organului responsabil și actele ce confirmă componența numerică și nominală a organului responsabil.

    Listele trebuie să conțină minimum 51 și maximum 111 candidați.

    Candidații independenți trebuie să colecteze între 2 000 și 2 500 de semnături. Prin derogare, o candidată femeie poate prezenta între 1 000 și 2 500 de semnături. Pentru colectarea acestora, se pot constitui grupuri de inițiativă.

    Listele de candidați trebuie să respecte cota minimă de 40% pentru ambele sexe. De asemenea, poziționarea pe listă trebuie să respecte regula: cel puțin patru candidați de același gen la fiecare zece locuri.

    Documentele de înregistrare vor fi depuse atât pe suport de hârtie, cât și în format electronic. Fiecare candidat va completa o declarație de consimțământ privind candidatura sa.

    Perioada de depunere a documentelor va începe din 20 iulie 2025 și va dura până pe 19 august 2025.

    Nu mai sunt articole de afișat.
    0
    Sondaj standard

    Ți-a plăcut pluginul nostru?

    x
    x

    Spelling error report

    The following text will be sent to our editors: