Rezolvarea unei faimoase probleme a fost descoperită la Chișinău. Lucrarea finalizată va fi tipărită la o editură din Marea Britanie
Full Article 3 minutes read

Rezolvarea unei faimoase probleme a fost descoperită la Chișinău. Lucrarea finalizată va fi tipărită la o editură din Marea Britanie

Faimoasa problemă enunțată de ilustrul matematician francez Henri Poincaré (1854-1912) – Problema Centrului și a Focarului, asupra căreia au meditat mai bine de un secol marii matematicieni ai lumii, iată că s-a lăsat soluționată la Chișinău. Anunțul a fost făcut de Universitatea Tehnică a Moldovei (UTM).

La această rezolvare algebrică a contribuit, alături de redutabilul profesor universitar, doctor habilitat în științe fizico-matematice Mihail Popa, și tânărul profesor UTM-ist, conferențiar universitar, doctor în științe matematice, Victor Pricop

„Întâmplător sau nu, în preajma Zilei Științei, din SUA au sosit exemplarele pentru autori ale monografiei „The Center and Focus Problem: Algebraic Solutions and Hypotheses”, semnată de cei doi matematicieni moldoveni, care, primii în lume, au demonstrat rezolvarea Problemei lui Poincaré – un eveniment mult așteptat, un model de perseverență și dedicație pentru breasla matematicienilor din întreaga lume”, se arată într-un comunicat al UTM.

Problema Centrului și a Focarului formulată de Poincaré cu aproape 140 de ani în urmă i-a oferit profesorului universitar Mihail Popa, fondator al școlii științifice Algebrele Lie şi sisteme diferențiale, propria cale de soluționare, care l-a condus spre un rezultat de excepție, cu titlu de descoperire.

Lucrarea finalizată de prof. Mihail Popa și dr. Victor Pricop a fost tradusă în limba engleză și prezentată la câteva edituri din străinătate. Cele mai bune condiții au fost propuse de Editura Taylor & Francis Group cu sediul în Marea Britanie, cu o istorie de peste 200 de ani, specializată în publicarea literaturii și revistelor științifice, având 8 oficii în lume, inclusiv 3 în SUA. Monografia „The Center and Focus Problem. Algebraic Solutions and Hypotheses”, expertizată pagină cu pagină, capitol cu capitol, a fost recunoscută ca o lucrare științifică originală și semnată pentru tipar.

În prezentarea de pe copertă se menționează: „Monografia abordează o veche și importantă problemă a teoriei calitative a ecuațiilor diferențiale, numită „Problema Centrului și a Focarului”. Ea reflectă realizările obținute de autori în ultimele decenii. Un rezultat esențial îl constituie Soluționarea Problemei lui Poincaré. Sunt date estimările superioare ale numărului de mărimi Poincaré-Lyapunov algebric independente, ce participă la soluționarea Problemei Centrului și a Focarului – rezultat care nu a fost cunoscut până acum. Aceste estimări sunt egale cu dimensiunile lui Krull ale algebrelor graduate Sibirschi ale comitanților și invarianților sistemelor de ecuații diferențiale.”

 

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: