Rise Moldova: Documentul secret al Kremlinului privind Moldova. Planul care urma să fie realizat până în 2030
Full Article 4 minutes read

Rise Moldova: Documentul secret al Kremlinului privind Moldova. Planul care urma să fie realizat până în 2030

Un document scurs din culisele administrației prezidențiale de la Kremlin divulgă planul Rusiei de a atrage Republica Moldova sub propria umbrelă până în 2030, scriu jurnaliștii de la Rise Moldova. Potrivit șefului cabinetului premierului moldovean, documentul arată că Rusia este „cu un pas în urmă față de situația generală din cauza războiului din Ucraina”. 

Actul, care nu a fost făcut public, se numește „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” și a fost creat în 2021, menționează sursa.

Documentul este unul interesant, dar arată că ei sunt cu un pas în urmă față de situația generală din cauza războiului din Ucraina și datorită capacității regionale a țărilor UE și a altor organizații internaționale de a se mobiliza și de a face față intențiilor Rusiei de a realiza acest lucru”, a declarat, pentru Rise, șeful cabinetului prim-ministrului Republicii Moldova Sergiu Diaconu.

Jurnaliștii scriu cu privire la document că anul 2030 „se regăsește în strategia Rusiei ca fiind data limită pentru obținerea controlului asupra Republicii Moldova și îndepărtarea ei de UE, NATO și de alți parteneri”.

„Documentul provine de la aceeași Direcție Prezidențială pentru Cooperare Transfrontalieră care a realizat o strategie similară privind planurile Rusiei de a anexa Republica Belarus. Strategia a fost elaborată în toamna lui 2021, la fel ca și strategia privind Belarusul”, susțin jurnaliștii.

Strategia a fost construită pe trei sfere de influență: politică și militară, economică și umanitară.

Pe termen scurt (până în 2022), Rusia și-a propus să deschidă un consulat în UTA Găgăuzia, lucru care, însă, nu s-a întâmplat. Ideea deschiderii unui Consulat rus la Comrat este promovată de fostul șef de stat Igor Dodon încă din 2012. Pe atunci, Dodon era deputat în Parlament„, menționează sursa.

Un alt obiectiv al Federației Ruse, potrivit sursei, este „Contracararea colaborării RM cu NATO”, pe care și l-a propus să fie realizat până în 2025. Iar pe termen lung, adică până în 2030, Rusia vrea „formarea unei atitudini negative față de NATO în societatea moldovenească și în cercurile politice”.

Premierul Dorin Recean a declarat pentru jurnaliști că „din punct de vedere militar, în acest moment, ei nu au resursele și circumstanțele de a face mare lucru”.

Ei nu pot avansa pe partea Transnistriei. Nu sunt destul de aliniați. Dar în ceea ce privește creșterea nesiguranței, a fricii și anxietății și a finanțării protestelor și diferitor tipuri de destabilizare, ei asta încearcă să facă. Și asta coincide cu agenda acestor grupuri care, în mod normal, trebuie să fie la închisoare, iar banii lor – recuperați de guvernare, pentru că ei au furat banii de la oameni„, a spus Recean.

Jurnaliștii menționează că au intervievat-o pe Marina Tauber, în timpul protestului din12 martie 2023, organizat de Partidul Șor. Tauber a negat că ar fi finanțată de Rusia în vreun mod.

Totodată, jurnaliștii, scriu că până în 2025, Rusia și-a propus să creeze în Republica Moldova o rețea de „ONG-uri care promovează dezvoltarea relațiilor ruso-moldovenești”, precum și să ofere „sprijin organizatoric, financiar, juridic și informațional pentru ONG-urile prietenoase cu Federația Rusă”. Un astfel de ONG a fondat în 2021 Igor Dodon.

„Tot pe filiera umanitară, autorii planului au stabilit drept obiectiv „asigurarea că autorităţile moldoveneşti vor renunța la ideea de a elimina studierea limbii ruse în școli” și „reconfirmarea statutului de limbă de comunicare interetnică pentru limba rusă””, declară Rise Moldova.

Serviciul de Informații și Securitate a declarat pentru sursa citată că „în spațiul public circulă o multitudine de strategii, scenarii sau planuri cu substrat subversiv cu referire directă sau indirectă la Republica Moldova, elaborate de diverși experți sau pseudo-experți”.

Însă, în majoritatea cazurilor, acestea au o perspectivă slabă de materializare, deoarece sunt lansate fie pentru atragerea resurselor financiare generoase de la comanditari, fie pentru manipularea opiniei publice„, a menționat SIS.

Documentul „Obiectivele strategice ale Federației Ruse în Republica Moldova” ar fi fost elaborat sub conducerea colonelului Serviciului de Informații Externe al Rusiei Igor Maslov, care a condus așa-zisa „Subdiviziune moldovenească” a Kremlinului până în 2021.

„Surse ale partenerilor noștri raportează că printre autorii strategiei s-a numărat și Andrei Vavilov, angajat al „departamentului moldovenesc”. Sursele noastre din serviciile speciale din mai multe țări susțin că superiorul lui Vavilov este Victor Lisenko”, menționează jurnaliștii.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: