unian.net

RISE Moldova: În răpirea fostului judecător ucrainean Ceaus ar putea fi implicați agenți ucraineni

Jurnaliștii de la RISE Moldova și portalul ucrainean „Слiдство.инфо” au desfășurat o investigație despre răpirea fostului judecător ucrainean Nicolae Ceaus. Aceștia au intrat în posesia datelor din pașaport ale unor cetățeni ai Ucrainei, care ar face parte din cadrul serviciilor speciale din țara vecină și care ar putea avea legătură cu acest caz.

Potrivit investigației publicate pe 8 aprilie, este vorba despre Iurie Kovalenko și Eduard Staviț. Ambii ar avea legătură cu serviciile secrete ucrainene. Pe pagina de Facebook a lui Kovalenko puteau fi văzute fotografii din timpul săriturilor cu parașuta dintr-un elicopter militar.

RISE Moldova

Potrivit investigației, în 2015, Kovalenko locuia în unitatea militară „A2659” din str. Melnikov 81, Kiev. Anume acolo se găsește Academia militar-diplomatică „Evghenii Berezneak”, unde sunt instruiți agenți militari profesioniști. În 2018, bărbatul locuia pe str. Electricienilor 33 din capitala Ucrainei, unde se găsește Direcția centrală a Serviciului de Informații din cadrul Ministerului Apărării.

În seara de 7 aprilie, jurnaliștii au luat legătura cu Kovalenko, însă acesta a refuzat să comenteze implicarea sa în cadrul operațiunilor militare. Acesta a confirmat că s-a aflat în Moldova în perioada 24 martie-3 aprilie, fără să ofere detalii despre scopul vizitei sale. La întrebarea directă a jurnaliștilor dacă are legătură cu răpirea judecătorului Ceaus, acesta a răspuns: „Haideți să îmi notez numărul dvs de telefon și vă voi contacta. Pentru că dialogul nostru, deocamdată, nu va fi constructiv”.

Jurnaliștii au publicat înregistrarea conversațiilor cu bărbații care figurează în investigație.

Potrivit RISE Moldova, pe 24 martie, împreună cu Kovalenko, în Moldova a venit un alt cetățean ucrainean – Eduard Stavițchii. Jurnaliștii nu au reușit, însă, să găsească o persoană cu datele personale care figurează în pașaportul respectiv. Pe rețelele de socializare a fost găsit un bărbat care seamănă izbitor cu Stavițchii, însă figurează sub numele Andrei Kuțenko.

RISE Moldova

Datele personale ale lui Kuțenko, în posesia cărora au intrat jurnaliștii de la portalul ucrainean Слидства.Инфо, vorbesc despre legătura acestuia cu serviciile secrete. În anii 2000, acesta era domiciliat la Kiev, pe bulevardul Vozduhoflot 6, unde este amplasat Ministerul Apărării și o unitate militară. În documente se mai arată că, în 2009, Kuțenko a început să lucreze în unitatea militară care este amplasată pe adresa Direcției centrale a serviciului de informații din cadrul Ministerului ucrainean al Apărării. În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, Kuțenko a negat că lucrează în cadrul serviciului de informații, iar în urma unor întrebări suplimentare, a întrerupt conversația.

Jurnaliștii au publicat și o fotografie din cadrul imaginilor înregistrate de camerele de supraveghere de la punctul de trecere al frontierei din Otaci. În imagine apar două persoane care seamănă cu Kovalenko și Staviț-Kuțenko. Imaginile sunt din 3 aprilie, ziua răpirii lui Ceaus. Aceștia ar fi părăsit pe jos teritoriul Republicii Moldova.

RISE Moldova

În afară de asta, jurnașiștii de la RISE Moldova au obținut de la surse din cadrul organelor de drept datele din pașaport ale încă unui cetățean al Ucrainei – Alexandr Kostiuk. În iunie 2018, acesta lucra la Direcția urmărire penală din cadrul Poliției Naționale din Lvov, iar în prezent deține o agenție de detectivi. În cadrul unei discuții cu jurnaliștii, Kostiuk a negat implicarea în răpirea lui Ceaus și nu a oferit un răspuns clar dacă a fost sau nu în Moldova recent. Acesta susține că nu îl cunoaște nici pe Kovalenko, nici pe Kuțenko.

Portalul ucrainean Слидство.Инфо a analizat cele 10 pașapoarte ale ucrainenilor pe care organele de drept din Moldova îi verifică privind implicarea în răpirea lui Ceaus. Jurnaliștii au stabilit că majoritatea dintre ei, în ultimul timp, locuiau în regiunea Lvov. Unul dintre ei este Mihail Bulega. Potrivit jurnaliștilor, acesta era instructor superior în cadrul detașamentului cu destinații speciale din cadrul Gărzii Naționale a Ucrainei. În prezent, acesta conduce subdiviziunea „Federației militar-aplicate și luptelor sportive ale Ucrainei”.

Bulega le-a spus jurnaliștilor că a fost în Moldova „pentru cîteva zile”, însă nu ține minte denumirea hotelului în care a fost cazat. „Să spunem așa, am mers mai mult ca să mă odihnesc. Moldova este țara vinului”, a spus Bulega. Despre faptul că a părăsit țara în aceeași zi când a fost răpit Ceaus, bărbatul a declarat că este o coincidență. Bulega susține că nu îi cunoaște pe Kovalenko și Staviț (Kuțenko).

***

Amintim că poliția și Serviciul de Informații și Securitate din Moldova investighează circumstanțele răpirii judecătorului ucrainean Nicolae Ceaus, acuzat de acte de corupție și dat în urmărire în Ucraina. Pe 3 aprilie, acesta a fost răpit din Chișinău de către trei indivizi necunoscuți. Ulterior, mai multe canale de Telegram anonime au publicat imagini cu presupusa răpire, dar și fotografii cu Ceaus, în care se vede că acesta a fost agresat fizic.

În cadrul unui brifing de presă, ministrul de Interne Pavel Voicu a declarat că poliția desfășoară o anchetă și că a fost reținut un suspect. Potrivit acestuia, în răpire sunt implicați cetățeni străini, care au plecat din Moldova în Ucraina. Acesta a mai menționat că speră că SIS-ul de la Chișinău va obține ajutor de la organele de drept de la Kiev.

Ceaus se afla în Moldova din 2017 și a solicitat azil politic. Ucraina a solicitat extrădarea acestuia, fiindu-i incriminate acte de corupție.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

Știri similare

0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Moldova și-a deschis oficial ambasada în Kazahstan. Popșoi: „Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri”

Pe 2 iulie, Republica Moldova și-a deschis oficial Ambasada la Astana, capitala Kazahstanului. Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, misiunea va oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan și va asigura protecția drepturilor și intereselor acestora.

La ceremonia oficială au participat ministrul Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Mihai Popșoi, aflat într-o vizită oficială în Kazahstan, omologul său Murat Nurtleu și reprezentanți ai corpului diplomatic.

„Deschiderea ambasadei la Astana reflectă angajamentul Republicii Moldova pentru dezvoltarea unei cooperări durabile cu Kazahstanul, dar și cu întreaga regiune a Asiei Centrale. Ne dorim să fim mai aproape de cetățenii noștri, dar și de oportunitățile pe care această cooperare le oferă în plan politic, economic și sectorial”, a declarat Mihai Popșoi.

„Este o onoare să fiu prezent aici pentru a marca un moment important în relațiile dintre Kazahstan și Moldova. Deschiderea ambasadei întărește legăturile Kazahstanului cu comunitatea internațională și contribuie la dezvoltarea prieteniei și cooperării în diferite domenii cu Moldova. Vă asigur de sprijinul deplin al Ministerului Afacerilor Externe și al Guvernului Kazahstanului”, a declarat Murat Nurtleu.

Potrivit Ministerului de Externe de la Chișinău, odată cu inaugurarea oficială, misiunea își începe activitatea pentru a oferi servicii consulare cetățenilor moldoveni aflați în Kazahstan, precum și pentru a asigura protecția drepturilor și intereselor acestora: „Pe lângă sprijinul acordat comunității moldovenești, ambasada va facilita dialogul politic și va contribui la dezvoltarea cooperării bilaterale în domenii-cheie, precum economia, comerțul, educația, cultura și știința. De asemenea, va asigura o comunicare directă și eficientă cu autoritățile centrale și locale din Kazahstan”. Ambasada Republicii Moldova la Astana este condusă de ambasadorul Ștefan Gorda.

Potrivit ministerului, în cadrul ceremoniei, Mihai Popșoi a oferit Diplome de Onoare ale Guvernului pentru doi cetățeni moldoveni stabiliți la Astana: Aurel Gîscă – pentru implicare civică și sprijinul acordat consolidării prezenței diplomatice a Republicii Moldova în Kazahstan, și Natalia Karagoz – în semn de apreciere pentru contribuția activă la promovarea patrimoniului cultural național.

Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova
Ministerul Afacerilor Externe al Republicii Moldova

Republica Moldova și Kazahstan au stabilit relații diplomatice la 16 septembrie 1992. Până acum, interesele Republicii Moldova în Kazahstan erau reprezentate prin ambasada Moldovei de la Moscova, care avea mandat și pentru Kazahstan. Kazahstan a deschis propria ambasadă la Chișinău în aprilie 2022.

La sfârșitul lunii august 2024, Guvernul de la Chișinău a aprobat deschiderea oficială a ambasadei Republicii Moldova în Kazahstan. Ulterior, președinta Maia Sandu a semnat decretul pentru înființarea acestei misiuni diplomatice.

Nu mai sunt articole de afișat.
0
Sondaj standard

Ți-a plăcut pluginul nostru?

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: