Robu, în Parlament: „Israelul își extrădează cetățenii. Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat în Moldova”
Full Article 3 minutes read

Robu, în Parlament: „Israelul își extrădează cetățenii. Procuratura este sigură că Șor va fi extrădat în Moldova”

Procurorii vor întreprinde toate măsurile pentru ca Ilan Șor să fie extrădat în Republica Moldova, unde să fie tras la răspundere pentru faptele sale. Declarația a fost făcută de către procurorul general interimar Dumitru Robu, în cadrul ședinței Legislativului din 23 decembrie. Acesta a precizat că Israel este o țară care își extrădează cetățenii.

„Din câte cunoaștem, Israelul este unica țară care își extrădează cetățenii. Procuratura va întreprinde toate măsurile și este sigură pe poziție că Șor va fi extrădat în Republica Moldova, pentru a purta răspundere pentru crimele comise”, a declarat Robu.

În ajun, președinta țării Maia Sandu a declarat la postul național de televiziune că, din câte știe, Ministerul Justiției lucrează asupra solicitării: „Nu avem un răspuns încă”, a spus Sandu.

Iar acum două zile, președinta Comisiei juridice, numiri și imunități, și ex-ministrul Justiției Olesea Stamate a declarat că Israelul își extrădează proprii cetățeni.

„Ar putea. Condiția ar putea fi ca, în cazul în care este condamnat, să-și ispășească pedeapsa acolo”, a precizat Olesea Stamate.

Precizăm că Ilan Șor a rămas pe 22 decembrie fără imunitate parlamentară. Procuratura a depus în Parlament cereri în acest sens pe 9 capete de acuzare.

 

Ilan Șor a fost condamnat la şapte ani de închisoare, încă în 2017, în prima instanță, pentru rolul jucat în „furtul miliardului” din sistemul bancar, dar procesul în apel trenează. Sentința a fost atacată în instanța de apel. În februarie 2018, dosarul de condamnare a fost transferat la Curtea de Apel Cahul. De atunci au fost convocate zeci de ședințe de judecată, majoritatea dintre ele fiind amânate pe diverse motive. Pe  20 august, Curtea Supremă de Justiție a emis o încheiere irevocabilă, prin care dosarul lui Ilan Șor a fost strămutat la Curtea de Apel Chișinău, de la Curtea de Apel Cahul. Totodată, a fost menținută masura preventivă – arestul în privința lui Ilan Șor și anunțarea în căutare.

Deși nu a recunoscut oficial, Ilan Șor ar fi părăsit Republica Moldova în iunie 2019, după ce Partidul Democrat a cedat guvernarea. Potrivit anumitor surse, acesta s-ar afla în Israel. El s-a arătat gata să se întoarcă în țară, dacă mandatul de arest pe numele său va fi anulat. În urma alegerilor din 11 iulie 2021, Șor a obținut un nou mandat de parlamentar.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: