Română sau moldovenească? Mesajele lui Ion Ceban și Igor Dodon de Ziua Limbii Române
Full Article 2 minutes read

Română sau moldovenească? Mesajele lui Ion Ceban și Igor Dodon de Ziua Limbii Române

De Ziua Limbii Române, președintele Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon a adresat un mesaj de felicitare, în cadrul căruia a îndemnat cetățenii Republicii Moldova să își iubească limba, pe care o numește „moldovenească”. În ajun, primarul capitalei Ion Ceban, care și-a suspendat calitatea de membru al PSRM, pe durata exercitării mandatului, a scris pe pagina sa de Facebook un mesaj scurt: „limba română”. Acesta a adunat peste 550 de comentarii în mai puțin de 12 ore.

Liderul PSRM a reiterat că, pentru el, limba de stat este „limba moldovenească” și a făcut trimitere la Constituție.

„Mereu am declarat şi voi declara că trei cuvinte-cheie reprezintă identitatea noastră de neam. Moldova. Moldoveni. Moldoveneşte. Aşa spun datinile vechi, aşa spune Constituția, aşa spun bătrânii noştri, cei care păstrează în memoria lor istoria vie a acestui popor. Să fim mândri că avem identitatea noastră distinctă şi originală – cea moldovenească. Să ne iubim limba, cea a părinților şi bunicilor – limba moldovenească, limba autentică a statului moldovenesc. Şi să nu ne aplecăm sub trendurile trecătoare ale vremii”, a scris Dodon.

 

Spre deosebire de fostul său coleg de partid, primarul capitalei Ion Ceban publicat un mesaj concis, care a provocat dezbateri aprinse în comentarii.

Amintim că articolul 13 din Constituție prevede că, în Republica Moldova, „limba de stat este limba moldovenească, funcţionînd pe baza grafiei latine”. În 2013, Curtea Constituţională a concluzionat că limba de stat a Republicii Moldova este limba română pentru că anume această denumire e prevăzută în Declaraţia de Independenţă, act care e mai presus decât Constituţia.

Academia de Științe a lansat un apel către șefa statului, premier și președintele parlamentului de a schimba articolul 13 din Constituție care se referă la denumirea limbii de stat. Președintele Legislativului Igor Grosu a dat de înțeles că PAS își dorește implementarea inițiativei, însă, pentru modificarea Constituției, este nevoie de 67 de voturi în Parlament. În prezent, fracțiunea PAS cuprinde 63 de parlamentari.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: