Ce facem în cazul unui dezastru nuclear? Sfaturi de la șeful Direcției sănătate a Chișinăului, Boris Gîlcă
Full Article 4 minutes read

Ce facem în cazul unui dezastru nuclear? Sfaturi de la șeful Direcției sănătate a Chișinăului, Boris Gîlcă

Șeful Direcției generale asistență socială și sănătate din cadrul Primăriei Chișinău, Boris Gîlcă, se arată îngrijorat de faptul că Ministerul Sănătății și alte structuri competente nu ghidează populația și nici nu anunță ce ar trebui să facă în caz de dezastru nuclear. Potrivit funcționarului, incidentele de la centrala atomică de la Zaparojie, aflată la doar 740 de km distanță de Moldova, reprezintă un pericol real pentru siguranța și sănătatea inclusiv a moldovenilor.

„În acest război nimic nu este sigur sau logic. Vrem să credem cu toată certitudinea că lucrurile vor fi sub control și nu vom avea incidente cu urmări al unui dezastru nuclear. Dar există un risc probatoriu – fie prin probleme de întreținere, fie prin bombardare sau distrugere deliberată”, a scris Gîlcă pe pagina sa de Facebook.

Funcționarul s-a arătat îngrijorat și a acuzat autoritățile din sănătate că nu ar comunica și nu ar ghida cetățenii cu privire la eventualele riscuri și acțiunile pe care ar trebui să le întreprindă în caz de atac sau pericol nuclear.   „Nu anunță nimic și nu ne ghidează ce să facem în caz de un dezastru nuclear… Suntem totuși sau nu în Stare de urgență pe teritoriul Republicii Moldova din cauza războiului din Ucraina și a riscurilor de securitate din regiune?”, se întreabă Gîlcă.

În contextul situației din apropierea centralei de la Zaparojie, Gîlcă anunță că specialiștii Primăriei Chișinău au elaborat o serie de sfaturi pentru populație. Astfel, în caz de dezastru nuclear, oamenii sun îndemnați să rămână într-un spațiu închis, să închidă toate ușile, ferestrele și canalele de aerisire sau să oprească sistemele de ventilație, dacă ele există.

„Dacă va aflați în mașină, închideți geamurile, opriți sistemul de ventilație și părăsiți zona afectată. Scoateți-vă hainele și puneți-le în saci de plastic. Curățați-vă părul și corpul prin spălare. Această precauție va îndepărta eventuale particule de praf radioactiv”, mai anunță Gâlcă.

Pentru a preveni absorbirea iodului radioactiv de către glanda tiroidă, specialiștii primăriei recomandată administrarea pastilelor de Iodură de potasiu. „Dar aceste pastile sunt recomandate doar în cazul unui accident nuclear major, aceste pastile nu au efect preventiv”, anunță Gîlcă.

„Medicii ne spun că Iodul stabil (neradioactiv) din aceste pastile va fi repede absorbit de tiroidă și va opri acumularea de iod radioactiv. Iodul radioactiv va fi apoi eliminat mai rapid din organism pe cale metabolică. Ministerul Sănătății ar trebui să vină cu mai multe clarificări pe acest subiect: de unde luăm aceste pastile, dozele necesare conform vârstei și, în general, dacă avem asemenea preparate suficiente în farmacii și depozite farmaceutice. Totodată să ne spună și cui nu sunt recomandate aceste preparate…”, a mai scris Gîlcă.

Potrivit autorităților ucrainene, aproximativ 1.200 de tone de combustibile nuclear sunt stocate în prezent la centrala nucleară din Zaporojie, în sudul Ucrainei, care se află sub controlul trupelor ruse din martie. La sfârșitul săptămânii trecute, tensiunile din jurul centralei nucleare s-au întețit, aceasta fiind supusă bombardamentelor. Rusia și Ucraina s-au acuzat reciproc de deschiderea focului – acțiune ce a cauzat mai multe disfuncții ale centralei nucleare. Agenția Internațională pentru Energie Atomică (AIEA) și compania ucraineană de stat din domeniul energiei nucleare, Energoatom, au anunțat că există „un risc serios” pentru funcționarea în siguranță a centralei în urma atacului militar asupra zonei din apropierea centralei de la Zaporojie. Acțiunile militare din zonă au fost condamnate de liderul de la Kiev, Volodimir Zelenski, de oficialii europene, SUA și Moldova.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.NM a lansat o campanie de crowdfunding pe Patreon. Fiți complicele nostru

Acum, fiecare dintre voi, cititorii noștri, are ocazia să contribuie și să ne susțină activitatea, să ia parte la transformarea Moldovei. Vom continua să facem jurnalism corect în Moldova. Iar cu ajutorul vostru, vom putea să ne facem munca și mai bine. Vă propunem să alegeți una dintre cele 6 opțiuni prin care ne puteți susține. La rândul nostru, suntem gata să vă oferim toată recunoștința și mici surprize. Accesați linkul pentru a deveni complicele nostru. Și alegeți statutul care vi se potrivește: de la prieten până la președinte.

Susține NewsMaker.

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: