Direcția Generală Antifraudă a Agenției Naționale de Administrare Fiscală (ANAF) a pierdut, în primă instanță, procesul cu o firmă românească pe care a amendat-o pentru că a transportat din Rusia, pentru un client din Republica Moldova, placaje din lemn. Acestea, potrivit profit.ro, erau produse de două fabrici controlate de Alexei Mordașov, considerat a fi cel mai bogat om din Federația Rusă și un apropiat al președintelui Vladimir Putin, aflat pe „lista neagră” a Europei.
Mordașov, fondatorul și proprietarul conglomeratului Severgroup, care include printre multe altele gigantul siderurgic și minier Severstal, controlează indirect și producătorul de placaje din lemn Sveza, care operează mai multe fabrici de profil în Federația Rusă.
Magnatul a fost adăugat pe lista UE cu ruși sancționați pe 28 februarie, la 4 zile după invadarea Ucrainei. Din această cauză, el a demisionat la scurt timp din board-ul concernului turistic german TUI, însă a rămas cu o deținere indirectă de aproape o treime din acțiunile acestuia.
A doua zi după publicarea în Jurnalul Oficial al UE a sancționării lui Mordașov, pe 1 martie 2022, firma românească de transport rutier de mărfuri Deltrans Grup&Ro SRL, controlată și condusă de Dorin Puzur, a primit și preluat două comenzi din partea unui client din Republica Moldova, pentru transporturi de mărfuri de la fabricile Sveza din localitățile ruse Manturovo și Kostroma, care au fost aduse și livrate peste Prut în aceeași lună. Pentru aceste curse, Deltrans a încasat puțin peste 9.000 de dolari.
Ulterior, către sfârșitul lunii mai 2022, ANAF Antifraudă a mers în control la firma românească și i-a aplicat o amendă de 30.000 de lei, confiscându-i totodată banii încasați din transporturile de marfă din Rusia, pentru încălcarea regimului sancțiunilor internaționale, cu argumentul că Sveza este deținută de Severgrup LLC, al cărui beneficiar final este Alexei Mordașov. Deltrans a contestat în instanță amenda și confiscarea, arătând că „(…) nu a avut cunoștință și nici nu a avut motive să bănuiască de relația comercială dintre furnizorul de marfă și persoana împotriva căreia s-au luat măsuri restrictive (Alexei Mordașov) și, dată fiind situația de fapt, nici nu ar fi avut posibilitatea de a afla de această legătură în baza unor diligențe minime”, potrivit documentelor de la dosar.
Firma a mai explicat că „(…) Alexei Alexandrovici Mordașov a fost inclus pe lista Anexă la Regulamentul UE nr. 2022/336 abia pe data de 28.02.2022, modificare pe care nu am identificat-o publicată pe site-ul ANAF”, punctând că „(…) instituțiile statului nu au asigurat o informare corespunzătoare a comercianților cu privire la aceste restricții” și că „Anexa 1 din Regulament nu include societățile de la care petenta a preluat marfa”.
Instanța a dat dreptate companiei românești și a anulat amenda și confiscarea, decizie pe care ANAF o poate ataca cu apel.
Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.
Vreți să susțineți ceea ce facem?
Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.
Susțineți NewsMaker!