România declară persona non grata un diplomat rus, după cazul de spionaj. Moscova promite „un răspuns corespunzător”
Full Article 2 minutes read

România declară persona non grata un diplomat rus, după cazul de spionaj. Moscova promite „un răspuns corespunzător”

Ministerul Afacerilor Externe (MAE) al României a anunțat pe 24 mai că a decis să declare persona non grata un diplomat din cadrul ambasadei Rusiei la București. Decizia vine la scurt timp după ce un cetățean român a fost pus sub acuzare pentru spionaj în favoarea Federației Ruse. 

Ministerul Afacerilor Externe informează că autoritățile române au decis declararea persona non grata pe teritoriul României a unui diplomat din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București, pentru activități care contravin prevederilor Convenției de la Viena din 1961 privind relațiile diplomatice. Aceste elemente au fost comunicate părții ruse astăzi, 24 mai 2024, în cursul convocării la sediul MAE, din dispoziția ministrului afacerilor externe Luminița Odobescu, a însărcinatului cu afaceri a.i. al Federației Ruse la București”, se arată într-un comunicat publicat de MAE-ul de la București.

Între timp, ministerul Afacerilor Externe de la Moscova a venit deja cu o reacție la decizia autorităților române, scrie presa rusă. Purtătoarea de cuvânt a instituției, Maria Zaharova, a declarat: „Rusia va da un răspuns corespunzător”.

***

Precizăm că decizia MAE-ului Românie vine la scurt timp după ce a fost demascat primul caz de spionaj în favoarea Rusiei din țară. Potrivit DIICOT, un român a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă, din 2022. Bărbatul a fost plasat în arest preventiv pentru 30 de zile.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: