Primul caz de spionaj în favoarea Rusiei din România: un cetățean român, plasat în arest preventiv
Full Article 2 minutes read

Primul caz de spionaj în favoarea Rusiei din România: un cetățean român, plasat în arest preventiv

Un cetățean român a fost arestat preventiv, fiind acuzat de trădare în favoarea Rusiei. Se întâmplă după ce, în 2022, a supravegheat obiective militare românești sau NATO din Tulcea și a oferit Ambasadei Rusiei la București informații cu caracter militar și fotografii cu tehnică de luptă. Precizările au fost făcute de Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), relatează Hotnews.ro. 

Din probatoriul administrat în cauză a reieșit că începând cu anul 2022 acesta a procedat la supravegherea unor obiective militare românești sau aparținând NATO amplasate în proximitatea municipiului Tulcea, colectând informații cu caracter militar și efectuând fotografii privind tehnica militară de luptă și deplasarea personalului în zona de graniță cu Ucraina, pe care le-a transmis către diplomați din cadrul Ambasadei Federației Ruse la București”, a transmis DIICOT, într-un comunicat de presă.

Suspectul a fost reținut pe 23 mai de către procurorii DIICOT, iar Curtea de Apel București a admis solicitarea procurorilor și a dispus arest preventiv pentru 30 de zile.

În urma perchezițiilor domiciliare efectuate au fost identificate și ridicate mai multe mijloace de probă”, au precizat procurorii.

DIICOT precizează că a beneficiat în anchetă de sprijinul Serviciului Român de Informații, Direcției Generale de Informații a Apărării din cadrul Ministerului Apărării Naționale și jandarmilor din cadrul Brigăzii Speciale de Intervenție a Jandarmeriei „Vlad Țepeș” .

Acesta este primul caz din România de spionaj în favoarea Rusiei de la declanșarea războiului din Ucraina în februarie 2022.

***

Precizăm că, în cei peste doi ani de la declanșarea războiului, mai multe state UE și NATO au anunțat că au depistat persoane care spionau în favoarea Rusiei. De exemplu, în noiembrie 2023, Polonia a anunțat destructurarea unei rețele de spionaj în favoarea Rusiei, fiind arestate 16 persoane.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

 

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: