România, deschisă să trimită rachete Patriot în Ucraina. Iohannis: „Să vedem ce putem să primim în schimb”
Full Article 2 minutes read

România, deschisă să trimită rachete Patriot în Ucraina. Iohannis: „Să vedem ce putem să primim în schimb”

Președintele României, Klaus Iohannis, a spus că este deschis să discute trimiterea sistemelor de apărare antiaeriană Patriot în Ucraina, care se confruntă cu invazia rusă. Precizarea a fost făcută în cadrul unor de declarații de presă din 7 mai, la Washington, după o întâlnire cu președintele SUA, Joe Biden. Liderul de la București a precizat că va trebui să discute subiectul cu Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT), ca să vadă, printre altele, ce poate „primi în schimb” România pentru că este „inacceptabil” ca aceasta să rămână fără apărare antiaeriană. 

Există nevoia unor sisteme de apărare antiaeriană în Ucraina, sisteme avansate și în ultimele săptămâni e o discuție destul de intensă despre cine le poate oferi. România dispune de astfel de sisteme și atunci am fost întrebați și noi. Și Biden a adus asta în discuție și am zis că sunt deschis să discutăm astfel de chestiuni, asta însemnând că va trebui să discut eu acasă, în CSAT, să vedem cum putem pune problema, ce putem să oferim și ce putem să primim în schimb, pentru că e inacceptabil ca România să rămână fără apărare antiaeriană. Cred că vom găsi o soluție. E vorba doar de un singur sistem Patriot. Unul e funcțional, care va rămâne în România, celelalte care sunt în faze avansate de operaționalizare și despre unul dintre acesta era vorba”, a declarat Klaus Iohannis, transmite RFI.

Precizăm că, în 2017, România a semnat un acord de 4 miliarde de dolari pentru achiziționarea de sisteme Patriot.

România, membră NATO din 2004, are o frontieră de 650 de kilometri cu Ucraina. Fragmente de drone rusești au lovit în mod repetat teritoriul românesc atunci când Rusia a atacat porturile ucrainene de pe coasta opusă a României.

De asemenea, Iohannis a mai spus că a vorbit cu Biden despre candidatura sa la șefia NATO, potrivit Radio Svoboda. Președintele României a confirmat că nu-și retrage candidatura, în ciuda sprijinului puternic din cadrul Alianței Nord-Atlantice pentru un alt candidat, premierul olandez demisionar Mark Rutte.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: