România donează Ucrainei unul din sistemele sale de rachete Patriot. Decizia Consiliului Suprem de Apărare
Full Article 2 minutes read

România donează Ucrainei unul din sistemele sale de rachete Patriot. Decizia Consiliului Suprem de Apărare

România va dona un sistem de apărare antiaeriană Patriot Ucrainei, în contextul invaziei ruse cu care se confruntă. Decizia a fost aprobată de Consiliul Suprem de Apărare al Țării (CSAT) în cadrul ședinței din 20 iunie. 

Consiliul Suprem de Apărare a Ţării a decis că România va dona Ucrainei un sistem de rachete Patriot. Donația este condiționată de continuare negocierilor României cu ţările aliate din Alianța Nord-Atlantică, în special cu partenerul strategic SUA, în vederea obţinerii unui sistem similar sau echivalent, care să răspundă nevoii de asigurare a protecţiei spaţiului aerian naţional, de modernizare a armatei şi de asigurare a inter-operabilităţii cu sistemul NATO.

Potrivit unui comunicat de presă al administraţiei prezidenţiale de la București, hotărârea CSAT s-a axat pe o evaluare tehnică aprofundată a autorităţilor române, fiind luate toate măsurile pentru eliminarea riscului de creare a unor eventuale vulnerabilităţi pentru România.

În 2017, România a semnat un acord, în valoare de 4 miliarde de dolari, pentru achiziționarea sistemelor Patriot. Potrivit Reuters, acesta este cel mai mare contract dintre țările NATO și UE, iar România a primit primul lot de sisteme în anul 2020. Actualmente, doar unul dintre cele patru sisteme de rachete Patriot deținute de țara vecină este în funcțiune. Anterior, președintele Klaus Iohannis a declarat că România ar putea dona Ucrainei un sistem Patriot care se află „în fază avansată de operaționalizare”.


Abonați-vă la canalul de Telegram NewsMaker în română. Relatăm despre cele mai importante știri din țară și de peste hotare.



Vreți să susțineți ceea ce facem?

Puteți contribui la realizarea jurnalismului calitativ. Pentru aceasta, puteți contribui printr-o donație unică prin sistemul E-commerce de la maib sau puteți întocmi un abonament lunar pe Patreon! În acest mod, puteți fi parte a schimbării în bine pentru Moldova. Datorită contribuției dvs, noi vom avea posibilitatea să transformăm în realitate și mai multe proiecte noi și importante și, ceea ce este la fel de important, să rămânem independenți. Indiferent de mărimea contribuției, veți primi un mic cadou. Accesați linkul pentru a fi complicele nostru. Nu este greu, ba chiar plăcut.

Susțineți NewsMaker!

If you have found a spelling error, please, notify us by selecting that text and pressing Ctrl+Enter.

x
x

Spelling error report

The following text will be sent to our editors: